Észak-Koreáról beszélt telefonon Donald Trump és Hszi Csin-ping

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök reményét fejezte ki, hogy megváltozik Észak-Korea magatartása.

A két politikus telefonon beszélt egymással, és erről a Fehér Ház közleményt adott ki. A kommüniké szerint Trump és Hszi üdvözölte a Koreai-félszigeten újrainduló párbeszédet és reményét fejezte ki, hogy ez bátoríthatja Észak-Korea "romboló szándékú" magatartásának megváltozását. Donald Trump ugyanakkor megerősítette: továbbra is maximális nyomásgyakorlással kíván élni, annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elkötelezze magát a félsziget atomfegyver-mentesítése mellett.

 A telefonbeszélgetésben az amerikai elnök kitért az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi deficitre is, amelyet "tarthatatlannak" nevezett. Keddtől egyébként a kanadai Vancouver városában mintegy húsz ország külügy- és védelmi minisztereinek részvételével konferencia kezdődött az Észak-Korea elleni szankciókról. 

Az észak-koreai válságról tárgyaló országok képviselői szerint fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreán, hogy elálljon atomfegyver-fejlesztési programjától.

"Addig kell növelnünk az észak-koreai rezsim magatartásának a költségeit, amíg vissza nem tér a szavahihető tárgyalásokhoz" - mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden az egynapos tanácskozáson. 

A politikus főként Kínától és Oroszországtól kérte, hogy szigorúan tartsák be az ENSZ Észak-Korea ellen hozott szankcióit. A két országot nem hívták meg a találkozóra. 

Az egyformán gondolkodó államok nevében kijelentette: "egységesen azt üzenik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy nem fogadunk el atomfegyverrel rendelkező Észak-Koreát".

A vancouveri konferencián olyan államok külügyminiszterei vesznek részt, amelyek az Egyesült Államok oldalán harcoltak a koreai háborúban. (MTI, Hill)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.