Ma is rázták a pofonfát a bitcoinkertben

Folytatódott a januári kriptovaluta-eladási hullám, miután kedden a bitcoin árfolyama 20 százalékkal zuhant. Az árfolyamesés összefügött azzal, hogy ismét felerősödtek a hírek, több piacon is korlátozni tervezik a kereskedelmét. Később az árfolyam képes volt egy kicsit erősödni, de így is 12146 dolláron zárt, ami a december végi nagy esése óta a legrosszabb eredmény.  

Elemzők és spekulánsok világszerte próbálják megfejteni, hogy mit fog tudni kezdeni a piac egy olyan valutapiaccal, ami ennyire decentralizált, és melynek értéke jelentős mértékben éppen abból jön, hogy a megszokottnál jóval nagyobb anonimitást biztosít a tulajdonosainak. Nem véletlen, hogy sokan beszélnek buborékról a bitcoin nyomán, és ezt a hangot felerősítették a tavaly év végi látványos zuhanás, ami óta csak kisebb mértékben tudott visszamászni az árfolyam. 

Az utóbbi napokban pedig felerősödtek a különféle állami szabályozásokkal kapcsolatos hangok, előbb Dél-Koreából, majd Kínából érkeztek ilyen hírek. Kínában már tavaly megindultak a szabályozási törekvések, elsősorban az online és mobilos kereskedelmi felületek ellen. Bitcoinkereskedők iparági hírei szerint pedig születőfélben lehet egy dél-koreai-kínai-japán közös szabályozás is, miközben az USA szenátusa is mozgolódni kezdett. Gyakorta visszatérő vélemény, hogy az az alul szabályzott környezet, ami eddig jellemző volt, hamarosan megszűnhet. (Bloomberg)