Magyarország 2018: Ha nem mondod ki Tiborcz István nevét, akkor szerepelhetsz az MTI híreiben

2018 január 16., kedd 14:49
34

Meglepődtem, amikor ma megláttam a Harangozó Tamás sajtótájékoztatójáról szóló beszámolót az MTI-ben, hiszen tegnap pont az ő közleményét dobta vissza az állami hírügynökség, mivel az szerintük sértette volna Tiborcz István személyhez fűződő jogait.

A szocialista politikus ma ugyanarról az ügyről, az Elios Zrt. elleni uniós és ügyészségi vizsgálatról beszélt, csak már nem mondta ki Tiborcz nevét, hiába egyértelmű, hogy jórészt miatta érdekes az ügy. És így már az MTI is gond nélkül lehozta az egészet.

Felhívtam Harangozót, hogy megkérdezzem, mi ez az egész. Azt mondta, szó sincs róla, hogy a jövőben ne akarnák kimondani Tiborcz nevét, de most egy hirtelen ötlettől vezérelve csak mint „miniszterelnöki családi üzletet” említette a korrupciós ügyet. És ezzel valóban elérte, hogy bekerüljön a közmédiába. Ráadásul, tette hozzá, mai üzenete tényleg konkrétan a cég mostani tulajdonosainak és vezetőinek szólt, ezért ki lehetett kerülni Tiborcz nevét.

Megjegyezte, hogy a tegnapi közlemény letiltását már csak azért sem értette, mivel abban konkrétan Tiborczot idézte, az Origónak adott legendás interjút.

És akkor következzen maga az MTI-s tudósítás ennek a tanulságos történetnek a végén:

MSZP: az Elios fizesse ki az uniós büntetést, ne a magyar adófizetők!

Budapest, 2018. január 16., kedd (MTI) - Az MSZP az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Elios-ügyben készült jelentésének nyilvánosságra hozatalát követeli. A szocialisták szerint amennyiben bebizonyosodnak a szabálytalanságok, a magyar adófizetők helyett az Elios Zrt.-nek kell visszafizetnie a 12 milliárd forintos büntetést az uniós kasszába.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Budapesten, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. belvárosi székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, az MSZP a következő napokban kezdeményezi az OLAF-jelentés beszerzését és nyilvánosságra hozatalát több mint egy tucat olyan önkormányzatnál, ahol az Elios beruházást végzett.

Hozzátette: azért kezdeményezik ezt, mert a kormány a füle botját sem mozdítja, és ezek az önkormányzatok érintettként megkaphatják a dokumentumot. Jelezte azt is, hogy a következő képviselő-testületi üléseken napirendre is kívánják vetetni a beruházások áttekintését.

Harangozó Tamás emlékeztetett arra, hogy az akkor még "miniszterelnöki családi üzletnek" számító Elios Zrt. 2014 körül, szerinte nyilvánvalóan politikai kapcsolatait felhasználva, "letarolta" a közvilágítás korszerűsítésére kiírt uniós pályázatokat Magyarországon.

A képviselő szerint a cég olyan pocsék minőségben végezte a munkát, ami sok magyar polgár életét keseríti a mai napig, és néhány településen az országos médiavisszhang nyomására pótmunkát is kellett végeznie.

Az MSZP-s képviselő szerint ha bebizonyosodnak a szabálytalanságok, akkor 40 millió eurót, azaz 12 milliárd forintot a magyar költségvetésnek kellene visszafizetnie az adófizetők pénzéből az uniónak.

Harangozó Tamás felszólította az Elios Zrt. vezetőit, hogy "készítsék bankszámláikat, a cég vagyontárgyait", mert a szocialisták azt követelik, hogy ezt a pénzt ne a magyar emberek adójából fizessék be, hanem a cég fizesse meg a magyar államnak és a magyar állam utalja vissza az uniónak.

Sajtóhírek szerint az OLAF szabálytalanságokat tárt fel az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője pénteken közölte, hogy a Legfőbb Ügyészség megkapta OLAF jelentését, és az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt