Nem lehet népszavazni Gyurcsány Ferenc szavazati jogáról

politika
2018 január 16., 15:01
comments 127

Megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések közül négy a benzin és gázolaj nagy-, illetve kiskereskedelmi árrésének maximalizálásáról szólt, az ötödik pedig Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szavazati jogának megvonásáról.

Az NVB szerint az üzemanyagokkal kapcsolatos népszavazási kérdések azért nem hitelesíthetők, mert az alaptörvény által biztosított megkülönböztetés tilalmába ütközne, ráadásul nem felel meg az egyértelműség követelményének.

A Gyurcsány Ferenc választójogát érintő kérdés aláírásgyűjtő íve hitelesítésének megtagadásakor az NVB egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a szervező magatartása ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével, amikor a népszavazást egyetlen ember elleni fellépésként használná.

December végén jelentette be a Békemenet-főszervező Bencsik András, hogy népszavazást kezdeményezne arról, hogy szavazhasson-e a választásokon Gyurcsány Ferenc. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.