Nem lehet népszavazni Gyurcsány Ferenc szavazati jogáról

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Megtagadta öt népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések közül négy a benzin és gázolaj nagy-, illetve kiskereskedelmi árrésének maximalizálásáról szólt, az ötödik pedig Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szavazati jogának megvonásáról.

Az NVB szerint az üzemanyagokkal kapcsolatos népszavazási kérdések azért nem hitelesíthetők, mert az alaptörvény által biztosított megkülönböztetés tilalmába ütközne, ráadásul nem felel meg az egyértelműség követelményének.

A Gyurcsány Ferenc választójogát érintő kérdés aláírásgyűjtő íve hitelesítésének megtagadásakor az NVB egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a szervező magatartása ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével, amikor a népszavazást egyetlen ember elleni fellépésként használná.

December végén jelentette be a Békemenet-főszervező Bencsik András, hogy népszavazást kezdeményezne arról, hogy szavazhasson-e a választásokon Gyurcsány Ferenc. (via MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.