Steve Bannont beidézte az orosz ügyben eljáró ügyész

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Donald Trump egykori főtanácsadója múlt héten kapta meg az idézést az esetleges orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert S. Mueller hivatalától. E szerint Bannonnak esküdtszék előtt kell majd tanúskodnia abban az ügyben, ami Trump stábja és oroszok közötti összefonódást vizsgálja. 

Az idézésről a New York Times szerzett tudomást, és ez az első alkalom, hogy bárkit esküdtszék előtti tanúskodásra idéztek volna be a nyomozás során Trump jelenlegi vagy egykori belső köreiből. 

A cikk szerint az idézés stratégiai eszköz is lehet Mueller részéről, azaz Bannon megúszhatja az esküdtszék előtti tanúzást, ha vállalja, hogy együttműködik a nyomozókkal egy kihallgatáson. Az egyelőre nem világos, hogy Bannon esetében miért járt el másképp az ügyészi hivatal, mint a több tucat hivatalnok esetében, akiket eddig idézés nélkül hallgattak meg. 

Bannonnak volt már egy szereplése a héten: kedden a képviselőház hírszerzési bizottságának zárt ülésén hallgatták meg. 

Bannon azután kapta meg az idézést, hogy megjelentek a részletek abból a könyvből, melyben a Breitbart akkori főszerkesztője hazaárulásnak nevezte, hogy Trump fia és veje a hatóságok értesítése nélkül tárgyalt oroszokkal Hillary Clinton besározására alkalmas esetleges információkról a kampány során. 

Bannon később hiába kért elnézést Trump fia elleni szavai miatt, mennie kellett, fontos donorjai is kiszálltak mögüle. 

Jogi szakértők között vita van arról, hogy a mostani idézés azt jelzi, hogy felgyorsult a nyomozás, vagy pedig egyszerűen stratégiai lépésről van csak szó.