Bannon becsicskult: bocsánatot kér és Trumpot dicsőíti

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Donald Trump korábbi kampányfőnöke és főstratégája, Steve Bannon az amerikai politikát megrázó botránykönyvben azt mondta: árulásnak látja, hogy Trump fia és veje találkozott az oroszokkal. Trump erre úgy reagált, hogy szerinte Bannon elvesztette az eszét. Az amerikai elnök ügyvédei jogi lépésekkel fenyegették meg Bannont, és felszólították, hogy ne sértse meg az írásban rögzített titoktartási szerződését. 

Steve Bannon nézi Trumpot egy 2017. márciusi kormányülés előttFotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Bannon nem csak Trump sikerének kovácsa volt, hanem az egész trumpizmus egyik vezéralakja, aki a Fehér Házból való kiszorítása után is részt vett republikánus kampányokban, és hírportáljával, a Breitbarttal együtt programadója volt a Trumpot hatalomra segítő újszélsőjobboldali mozgalomnak, az alt-rightnak. Ezért aztán mindenkit megdöbbentett, hogy ilyen durván beleszállt az elnök családjába, és azóta heves találgatások indultak meg, hogy miért akart szakítani az elnökkel. 

Nos, most kiderült, hogy nem akar ő szakítani.

Az Axiosnak nyilatkozva bocsánatot kért, és elmondta, hogy nem is úgy gondolja. Vagyis nem tagadta, hogy Donald Trump Juniort nagyjából hazaárulónak nevezte, hanem most egyszerűen éppen az ellenkezőjét állítja. A következőket:

  • „Donald Trump Junior jó ember és jó hazafi.”
  • „Rendíthetetlenül támogatom az elnököt és programját.”
  • Az orosz állampolgárokkal való találkozóról tett megjegyzéseit korábbi, katonai és politikai tapasztalatai inspirálták, amikor a gonosz birodalmának nevezett Szovjetunió ellen harcolt. 
  • Igazából nem az elnök fia a hibás, hanem Bannon elődje a kampányfőki székben, a találkozón szintén részt vevő Paul Manafort. Az azóta vád alá helyezett Manafortnak kellett volna tudnia Bannon szerint, hogy ezek az oroszok „kétszínűek, ravaszak és nem a barátaink.”
  • Bannon továbbá nagyon sajnálja, hogy ilyen sokáig késlekedett a bocsánatkéréssel és a visszakozással, mert így a médiafelhajtás elterelte a figyelmet Donald Trump „történelmi jelentőségű teljesítményeiről.”
Három kitessékelt kulcsember a Fehér Házban: Stave Bannon korábbi főstratégia, Sean Spicer korábbi szóvivő és Reince Priebus korábbi kabinetfőnökFotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Hamarosan kiderül, hogy Bannonnak ezzel a megalázkodással sikerül-e visszanyernie az elnök bizalmát, aki naponta többször is képes változtatni az álláspontját, úgyhogy simán belefér, hogy holnap kijelenti: Bannonnak mégsem ment el az esze. Ugyanis ennek a két embernek, illetve az elnökségnek és az alt-rightnak kölcsönösen szüksége van egymásra.