Trump volt kampánymenedzserét, Paul Manafortot tartóztatják le az orosz kavarás miatt

külföld
2017 október 30., 11:32
comments 78

A Washington Post értesülései szerint Paul Manafort és volt üzlettársa, Rick Gates is önként feladja magát az amerikai hatóságoknál. Ők ketten az első vádlottjai az amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozás miatt indított vizsgálatoknak, ellenük állított már össze vádiratot az ügyet vizsgáló különleges ügyész, a volt FBI-igazgató Robert S. Mueller III.

Donald Trump Paul Manaforttal, amikor az utóbbi még a kampányfőnöke volt. Manafort Viktor Janukovics tanácsadójaként kerülhetett kapcsolatba az orosz titkosszolgálatokkal.
photo_camera Donald Trump Paul Manaforttal, amikor az utóbbi még a kampányfőnöke volt. Manafort Viktor Janukovics tanácsadójaként kerülhetett kapcsolatba az orosz titkosszolgálatokkal. Chip Somodevilla/Getty Images Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images

A Post az ügyet ismerő forrásoktól értesült erről, de arról már nem, hogy pontosan mivel is vádolhatják a volt kampánytanácsadót és üzlettársát.

A CNN már pénteken értesült arról, hogy egy nagyesküdtszék jóváhagyta Robert Mueller első vádiratait. Ezt aztán gyorsan más források is megerősítették, így egész hétvégén zajlott a találgatás, hogy ki lehet a vádlott. A Post jelentése szerint hétfő reggel tucatnyi riporter várakozott a washingtoni szövetségi bíróság lépcsőjén, remélve, hogy kiszúrhatja a vádlottat.

Muellert májusban nevezték ki széles jogkörrel a vizsgálat levezénylésére, azután, hogy Trump utasítására és saját bevallása szerint is az oroszügyi vizsgálat miatt kirúgták Jim Comey FBI-igazgatót. Ez a lépés akkora vihart kavart, hogy az igazságügyi minisztérium előremenekülve különleges ügyészt bízott meg a vizsgálat levezénylésével.

Mueller vizsgálatainak amúgy már nem pusztán az orosz kavarás, hanem Trump kavarása is tárgya. A különleges ügyész vizsgálja, hogy Trump vajon akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Ezt részben alapozhatja Comey leváltására, de részben arra is, hogy többek állítása szerint Trump aktívan részt vett fia, Donald Jr. első írásbeli vallomásának szövegezésében. Ennek azért van jelentősége, mert Donald Jr. abban az első vallomásában hazudott arról, hogy valójában miért is találkozott egy Kreml-közeli ügyvéddel a választások előtt.

A most megvádolt Manafort a legkönnyebb préda Trump környezetében. Az egykor az oroszok kliensének, Viktor Janukovics elüldözött ukrán elnöknek is dolgozó kampányguru telefonjait már a kampányban is lehallgatták, otthonában majd három hónapja tartottak nagy házkutatást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.