Találtak két új Van Gogh-ot

Két újonnan azonosított alkotással gyarapodott Vincent Van Gogh holland festő ismert életműve - jelentette be kedden az amszterdami Van Gogh Múzeum.

Az 1886 márciusából származó, A Montmartre dombja kőbányával című kép egyértelműen a festő keze munkája - olvasható a múzeum közleményében. Az alkotást néhány évvel ezelőtt fedezték fel egy hagyatékban. 

A múzeumigazgató és a Montmartre dombja kőbányávalFotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP

A kép azonosítása során a múzeum gyűjteményében egy korábban nem Van Goghnak tulajdonított képről, a szintén 1886-os, A Montmartre dombja címűről is bebizonyították a szakértők, hogy a holland művész keze munkája.

A két mű formátuma, stílusa, technikája és anyagai jelentős hasonlóságot mutatnak - mondta Axel Rüger múzeumigazgató. A Montmartre dombja kőbányával egy alapítvány tulajdonában van, és még sosem állították ki. Teio Meedendorp, a múzeum művészettörténésze azt is közölte, hogy a két képet 1886 elején, Párizsban festette a művész.

Mintegy 900 képet tulajdonítanak Van Goghnak, a művek több mint fele az amszterdami múzeum gyűjteményében található. Utoljára 2012-ben találtak új Van Gogh-ot. (via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.