Több mint egymillió rohingya menekültet regisztráltak Bangladesben

A Mianmarral határos térségben található menekülttáborokban több mint egymillió rohingyát regisztráltak a bangladesi hatóságok – közölték hivatalos források. Az ENSZ korábban 962 ezerre becsülte az újonnan érkezett és a már régebb óta Bangladesben élő rohingyák számát.

A rohingyák összeírásával megbízott csoport vezetője, Szaidur Rahman elmondta, hogy tudomása szerint a muszlim vallású kisebbség 1 004 742 tagja él Bangladesben. A rohingyák biometrikus adataikat tartalmazó regisztrációs okmányt kaptak a hatóságoktól. A bangladesi hadsereg a múlt évben kezdte meg a menekültek összeírását.

Mianmar és Banglades a héten megegyezett abban, hogy két éven belül hazatelepíti az elmúlt hónapokban a mianmari Arakán államból Bangladesbe menekült rohingyákat.

A két szomszédos ország még novemberben írt alá egy egyezményt, amiben kilátásba helyezték a rohingyák hazatérésének lehetőségét. A mianmari kormányszóvivő azt mondta: azok térhetnek majd vissza, akik bizonyítani tudják, hogy korábban Mianmarban éltek. Megfigyelők kétkedve fogadták a megállapodást, amit nem tartanak kivitelezhetőnek, mert szerintük nincsenek meg hozzá sem a jogi, sem a tárgyi feltételek.

Fotó: Fred Dufour / AFP

Arakánt 655 ezer rohingya hagyta el augusztus vége óta a mianmari hadsereg tisztogató műveletei miatt, amiket a katonaság muszlim szélsőségesek összehangolt támadásaira válaszul indított. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatásnak minősítette a történteket. Arakán szövetségi államban kb. 1 millió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mert a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket, és állampolgárságot sem volt hajlandó adni nekik. (MTI)