Tavaly kaptak oltalmat azok a menekültek is, akik ellen Orbán szerint helyesen léptek fel törvénysértéssel Őcsényben

képzavar
2018 január 18., 19:04
comments 135

Altusz Kristóf helyettes államtitkár nemrég egy máltai lapnak elmondta – ami egyébként amúgy sem volt titok, csak a kormány nem szívesen kommunikálta –, hogy „csak tavaly 1300 menekültet fogadott be Magyarország, de ezeket az eseteket a magyar kormány gyakran nem hozta nyilvánosságra, nehogy a kedvezményezetteket veszélybe sodorja”.

Hétfőn pedig Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke tett különbséget menekültek és menekültek között. A befogadottakkal kapcsolatban azt mondta, hogy: „Azok, akik Magyarországon vannak, azok mind menekült, illetve oltalmazotti státuszban részesülnek, tehát oltalmazottak. Ezt a genfi egyezmény írja elő…” Arra a felvetésre, hogy a végeredmény ugyanaz, hiszen itt vannak, azt mondta: „A végeredmény nem ugyanaz. Nem ugyanaz, mert a menekültekről lehet tudni, hogy ők menekültek. Tehát először is: megállapítják róluk. Ez nagyon kemény vizsgálatot jelent.”

Hogy ezt a Fidesz – mostantól valamiért mégis – így gondolja, azért is érdekes, mert Siewert András, a menekültek nyaralását szervező Migration Aid Alapítvány kuratóriumának elnöke a hvg.hu-nak elmondta: az Őcsényből kiutált menekültek közül 7-8 ember szintén tavaly kapott menedékjogot vagy oltalmat.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Pedig a tavalyi botrány idején, miután a menekülteket elszállásolni szándékozó panzióst megfenyegették, és az autója kerekét késsel kiszúrták, Orbán Viktor miniszterelnök a hőbörgők mellé állva azt mondta:

„Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt