"A felelős állampolgárság nem úgy működik, hogy felkapcsolják és akkor innentől felelős állampolgár vagy, ezt gyakorolni kell"

riport
2018 január 19., 13:06
comments 274

“Ne menj suliba” kérte a Független Diákpalament a középiskolásokat, hogy így követeljenek minőségi oktatási rendszert, “amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik!”

A demonstráció két részből áll, az egyik maga a hiányzás a január 19-ei tanítási napról, a másik pedig délután 4-kor egy tüntetés a Parlamentnél. Még nem lehet tudni, hányan demonstráltak ma lógással, de több városban is rendeztek nyilvános fórumokat, például Egerben, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Győrben. Mi az egyik budapesti beszélgetésen találkoztunk a két szervezővel Fehér Alexandrával és Gyetvai Viktorral.

photo_camera Gyetvai Viktor és Fehér Alexandra Fotó: Halász Júlia

Gyetvai szerint egy korszerű oktatási rendszer kidolgozásának az is az egyik feltétele, hogy az érintetteket is meghallgatják. A Független Diákparlament az előző tanévben egy 80 pontból álló javaslatcsomagot küldött az EMMI-nek, de érdemi választ nem kaptak, csak annyit, hogy a "Köznevelési Kerekasztal beszélget hasonló dolgokról." A diákok ezért kiválasztották a 12+1 legfontosabb pontot és azonnali követelések formájában ismertetik a ma délutáni tüntetésen.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A szervezők elmondták, hogy az egyik legnagyobb probléma a túlterheltség. A fórum több résztvevője is arról panaszkodott, hogy hatalmas mennyiségű haszontalan tudásanyag bemagolására kényszerítik őket. “Nincs olyan munkaadó, aki azt kéri számon, hogy a hunok mikor törtek be Európába, ellenben azt igenis számon kéri, hogy tudjunk egy normális önéletrajzot írni.”

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Többen is kimondták, hogy ha felnőnek, felelős, szabad állampolgárokká szeretnének válni, de úgy érzik, az oktatási rendszer ebben gátolja őket. “Szükség van arra, hogy kritikusan tudjunk szemben állni bizonyos dolgokkal, különben elveszíthetjük a szabadságunkat!”

photo_camera Fotó: Halász Júlia

“A felelős állampolgárság nem úgy működik, hogy felkapcsolják és akkor innentől felelős állampolgár vagy, ezt gyakorolni kell és az iskola nem gyakoroltatja.”

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Gyetvai szerint az egész országnak fontos, hogy a középiskolások kiálljanak magukért. “Ha nem hisszük el egy diákról, hogy képes véleményt nyilvánítani az őt érintő ügyekben, akkor hogy várjuk el tőle, hogy egy választáson az ország sorsáról döntsön?”

photo_camera Fotó: Halász Júlia

A Független Diákparlamentet korábban többször is érték támadások, de Fehér elmondta, nem adják fel, ha a kormány két héten beül nem ad érdemi választ a követeléseikre, akkor további demonstrációkat fognak szervezni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.