"A felelős állampolgárság nem úgy működik, hogy felkapcsolják és akkor innentől felelős állampolgár vagy, ezt gyakorolni kell"

“Ne menj suliba” kérte a Független Diákpalament a középiskolásokat, hogy így követeljenek minőségi oktatási rendszert, “amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik!”

A demonstráció két részből áll, az egyik maga a hiányzás a január 19-ei tanítási napról, a másik pedig délután 4-kor egy tüntetés a Parlamentnél. Még nem lehet tudni, hányan demonstráltak ma lógással, de több városban is rendeztek nyilvános fórumokat, például Egerben, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Győrben. Mi az egyik budapesti beszélgetésen találkoztunk a két szervezővel Fehér Alexandrával és Gyetvai Viktorral.

Gyetvai Viktor és Fehér AlexandraFotó: Halász Júlia

Gyetvai szerint egy korszerű oktatási rendszer kidolgozásának az is az egyik feltétele, hogy az érintetteket is meghallgatják. A Független Diákparlament az előző tanévben egy 80 pontból álló javaslatcsomagot küldött az EMMI-nek, de érdemi választ nem kaptak, csak annyit, hogy a "Köznevelési Kerekasztal beszélget hasonló dolgokról." A diákok ezért kiválasztották a 12+1 legfontosabb pontot és azonnali követelések formájában ismertetik a ma délutáni tüntetésen.

Fotó: Halász Júlia

A szervezők elmondták, hogy az egyik legnagyobb probléma a túlterheltség. A fórum több résztvevője is arról panaszkodott, hogy hatalmas mennyiségű haszontalan tudásanyag bemagolására kényszerítik őket. “Nincs olyan munkaadó, aki azt kéri számon, hogy a hunok mikor törtek be Európába, ellenben azt igenis számon kéri, hogy tudjunk egy normális önéletrajzot írni.”

Fotó: Halász Júlia

Többen is kimondták, hogy ha felnőnek, felelős, szabad állampolgárokká szeretnének válni, de úgy érzik, az oktatási rendszer ebben gátolja őket. “Szükség van arra, hogy kritikusan tudjunk szemben állni bizonyos dolgokkal, különben elveszíthetjük a szabadságunkat!”

Fotó: Halász Júlia

“A felelős állampolgárság nem úgy működik, hogy felkapcsolják és akkor innentől felelős állampolgár vagy, ezt gyakorolni kell és az iskola nem gyakoroltatja.”

Fotó: Halász Júlia

Gyetvai szerint az egész országnak fontos, hogy a középiskolások kiálljanak magukért. “Ha nem hisszük el egy diákról, hogy képes véleményt nyilvánítani az őt érintő ügyekben, akkor hogy várjuk el tőle, hogy egy választáson az ország sorsáról döntsön?”

Fotó: Halász Júlia

A Független Diákparlamentet korábban többször is érték támadások, de Fehér elmondta, nem adják fel, ha a kormány két héten beül nem ad érdemi választ a követeléseikre, akkor további demonstrációkat fognak szervezni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.