"A felelős állampolgárság nem úgy működik, hogy felkapcsolják és akkor innentől felelős állampolgár vagy, ezt gyakorolni kell"

2018 január 19., péntek 13:06
274

“Ne menj suliba” kérte a Független Diákpalament a középiskolásokat, hogy így követeljenek minőségi oktatási rendszert, “amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik!”

A demonstráció két részből áll, az egyik maga a hiányzás a január 19-ei tanítási napról, a másik pedig délután 4-kor egy tüntetés a Parlamentnél. Még nem lehet tudni, hányan demonstráltak ma lógással, de több városban is rendeztek nyilvános fórumokat, például Egerben, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Győrben. Mi az egyik budapesti beszélgetésen találkoztunk a két szervezővel Fehér Alexandrával és Gyetvai Viktorral.

Gyetvai Viktor és Fehér Alexandra Fotó: Halász Júlia

Gyetvai szerint egy korszerű oktatási rendszer kidolgozásának az is az egyik feltétele, hogy az érintetteket is meghallgatják. A Független Diákparlament az előző tanévben egy 80 pontból álló javaslatcsomagot küldött az EMMI-nek, de érdemi választ nem kaptak, csak annyit, hogy a "Köznevelési Kerekasztal beszélget hasonló dolgokról." A diákok ezért kiválasztották a 12+1 legfontosabb pontot és azonnali követelések formájában ismertetik a ma délutáni tüntetésen.

Fotó: Halász Júlia

A szervezők elmondták, hogy az egyik legnagyobb probléma a túlterheltség. A fórum több résztvevője is arról panaszkodott, hogy hatalmas mennyiségű haszontalan tudásanyag bemagolására kényszerítik őket. “Nincs olyan munkaadó, aki azt kéri számon, hogy a hunok mikor törtek be Európába, ellenben azt igenis számon kéri, hogy tudjunk egy normális önéletrajzot írni.”

Fotó: Halász Júlia

Többen is kimondták, hogy ha felnőnek, felelős, szabad állampolgárokká szeretnének válni, de úgy érzik, az oktatási rendszer ebben gátolja őket. “Szükség van arra, hogy kritikusan tudjunk szemben állni bizonyos dolgokkal, különben elveszíthetjük a szabadságunkat!”

Fotó: Halász Júlia

“A felelős állampolgárság nem úgy működik, hogy felkapcsolják és akkor innentől felelős állampolgár vagy, ezt gyakorolni kell és az iskola nem gyakoroltatja.”

Fotó: Halász Júlia

Gyetvai szerint az egész országnak fontos, hogy a középiskolások kiálljanak magukért. “Ha nem hisszük el egy diákról, hogy képes véleményt nyilvánítani az őt érintő ügyekben, akkor hogy várjuk el tőle, hogy egy választáson az ország sorsáról döntsön?”

Fotó: Halász Júlia

A Független Diákparlamentet korábban többször is érték támadások, de Fehér elmondta, nem adják fel, ha a kormány két héten beül nem ad érdemi választ a követeléseikre, akkor további demonstrációkat fognak szervezni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt