Az orosz alkotmánybíróság lesöpörte Navalnij panaszát

külföld
2018 január 19., 08:37
comments 54

Elutasította az orosz alkotmánybíróság Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus panaszát, hogy a testület vizsgálja felül azt a döntést, amelyben törvényi előírásokra hivatkozva megtiltották indulását a márciusi elnökválasztáson - írta pénteken a RIA Novosztyi hírügynökség.

A Központi Választási Bizottság (CIK) arra hivatkozva utasította el tavaly a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy Navalnij, aki egyébként a Kreml egyik leghangosabb bírálójának számít, gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon.

Navalnij ezzel szemben azt állította, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát.
Az ellenzéki politikus a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be, míg 2017-ben két, tízezreket megmozgató országos korrupcióellenes tüntetést is kezdeményezett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.