Vannak osztályok, ahol a diákok több mint fele hiányzott ma

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Reggeli felhívásunkra számos iskolából kaptunk leveleket diákoktól. A leveleken végigpillantva az a kép rajzolódott ki, hogy akadtak ma iskolák, ahol sokan hiányoztak ma, de mivel ezúttal nem volt olyan hashtagkampány, mint a legutóbbi diáksztrájk idején, sokkal nehezebb felmérni, hogy hol mennyien hiányozhattak. 

Az ELTE Radnóti gimnáziumának egyik osztályában például a 36 diákból ma húszan nem mentek be. Hasonló arányról kaptunk hírt a IX. kerületi Leövey Klára gimnázium egyik 11. osztályából, ahol a diákok fele hiányzott be. Többen közülük a Keret Klubba szervezett délelőtti fórumra mentek, onnan pedig a Kossuth térre mennek át négyre. 

Egy olvasónk az Óbudai Árpád Gimnáziumból írt nekünk, ahol az osztályfőnöki órán a diáktanács egy képviselője tájékoztatta az osztályokat, hogy az iskola vezetése nem támogatja a tüntetést, és igazolatlan napot kap majd, aki ma nem jelenik. Azt is elmondták, hogy semmiképp ne vegyenek részt a tüntetéseken, mert az "erősen politikai" irányzatú

„Tudomásom szerint egy politikai párt sem állt be a tüntetés mögé és a szervezők szeretnének minden politikai szervezettől függetlenek maradni (lehet én tájékozódtam félre). Ezeket én nagyon szomorúan vettem tudomásul, mert úgy hiszem mindenkinek személyi szabadsága, hogy hova megy és mikor.” – írta erről olvasónk. 

Hasonló beszámoló érkezett egy debreceni szakgimnáziumból, ahol a tantestület jelezte, hogy erre a napra csak akkor fogadnak el igazolást, ha a diák "valóban beteg volt". Mint olvasónk fogalmaz, „ezt az osztályfőnökök viszont sajátosan értelmezik, van aki komolyan veszi ezt, más elvárja, hogy ha a diák hiányzik és a demonstráció miatt teszi ezt, akkor jelenjen meg Budapesten a tüntetésen (nem tudom hogy kívánja ezt ellenőrizni), illetve vannak olyanok is, akik tesznek az egészre, és bármilyen igazolást el fognak fogadni szó nélkül.”

Kevés ma a hiányzó diák ebben az iskolában, pár ember osztályonként. Viszont tud olyan gimnáziumról a városban, ahol a mai hiányzás, ha szülőivel igazolják, nem számít bele a háromnapos keretbe. 

Ági egy mezőföldi gimnáziumból jelentkezett, és mint írta, a 11. és 12. évfolyamból ma amúgy is sokan Budapestre jöttek a továbbtanulást segítő Educatio kiállításra. Utána lehet választani a diákoknak, hogy mivel töltik el az időt, de Budapesten csak az maradhat, akinek a szülei írtak ehhez kérvényt. Ugyanakkor a legtöbben nem a tüntetésre mennek, oda Ági sem tervez kimenni, de az egyetemista nővérei ott lesznek. 

Kaptunk beszámolót olyan iskolából is, ahol éppen ma van a szalagavató, és a diákok nem szerették volna felborítani a napirendet, így végül ott elmaradt a demonstráció. 

Nem meglepő módon elmaradt a tiltakozás az AKG-ban, mivel az egy alapítványi alapon működő alternatív iskola, a diákok nem érezték úgy, hogy napközben tiltakozniuk kéne, ugyanakkor a délutáni tüntetésre sokan terveznek menni közösen, tudtuk meg az iskola egyik diákjától. Mint írta: 

Délután sokan együtt megyünk a Kossuth térre tüntetni, részben szolidaritásból, részben pedig magunkért, hiszen a felsőoktatás elavultsága és problémái ugyanúgy érintenek minket is, és sokan ezek miatt "kényszerülünk" arra hogy külföldön, Angliában, Németországban tanuljunk tovább.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.