Vannak osztályok, ahol a diákok több mint fele hiányzott ma

oktatás
2018 január 19., 14:02
comments 217

Reggeli felhívásunkra számos iskolából kaptunk leveleket diákoktól. A leveleken végigpillantva az a kép rajzolódott ki, hogy akadtak ma iskolák, ahol sokan hiányoztak ma, de mivel ezúttal nem volt olyan hashtagkampány, mint a legutóbbi diáksztrájk idején, sokkal nehezebb felmérni, hogy hol mennyien hiányozhattak. 

Az ELTE Radnóti gimnáziumának egyik osztályában például a 36 diákból ma húszan nem mentek be. Hasonló arányról kaptunk hírt a IX. kerületi Leövey Klára gimnázium egyik 11. osztályából, ahol a diákok fele hiányzott be. Többen közülük a Keret Klubba szervezett délelőtti fórumra mentek, onnan pedig a Kossuth térre mennek át négyre. 

Egy olvasónk az Óbudai Árpád Gimnáziumból írt nekünk, ahol az osztályfőnöki órán a diáktanács egy képviselője tájékoztatta az osztályokat, hogy az iskola vezetése nem támogatja a tüntetést, és igazolatlan napot kap majd, aki ma nem jelenik. Azt is elmondták, hogy semmiképp ne vegyenek részt a tüntetéseken, mert az "erősen politikai" irányzatú

„Tudomásom szerint egy politikai párt sem állt be a tüntetés mögé és a szervezők szeretnének minden politikai szervezettől függetlenek maradni (lehet én tájékozódtam félre). Ezeket én nagyon szomorúan vettem tudomásul, mert úgy hiszem mindenkinek személyi szabadsága, hogy hova megy és mikor.” – írta erről olvasónk. 

Hasonló beszámoló érkezett egy debreceni szakgimnáziumból, ahol a tantestület jelezte, hogy erre a napra csak akkor fogadnak el igazolást, ha a diák "valóban beteg volt". Mint olvasónk fogalmaz, „ezt az osztályfőnökök viszont sajátosan értelmezik, van aki komolyan veszi ezt, más elvárja, hogy ha a diák hiányzik és a demonstráció miatt teszi ezt, akkor jelenjen meg Budapesten a tüntetésen (nem tudom hogy kívánja ezt ellenőrizni), illetve vannak olyanok is, akik tesznek az egészre, és bármilyen igazolást el fognak fogadni szó nélkül.”

Kevés ma a hiányzó diák ebben az iskolában, pár ember osztályonként. Viszont tud olyan gimnáziumról a városban, ahol a mai hiányzás, ha szülőivel igazolják, nem számít bele a háromnapos keretbe. 

Ági egy mezőföldi gimnáziumból jelentkezett, és mint írta, a 11. és 12. évfolyamból ma amúgy is sokan Budapestre jöttek a továbbtanulást segítő Educatio kiállításra. Utána lehet választani a diákoknak, hogy mivel töltik el az időt, de Budapesten csak az maradhat, akinek a szülei írtak ehhez kérvényt. Ugyanakkor a legtöbben nem a tüntetésre mennek, oda Ági sem tervez kimenni, de az egyetemista nővérei ott lesznek. 

Kaptunk beszámolót olyan iskolából is, ahol éppen ma van a szalagavató, és a diákok nem szerették volna felborítani a napirendet, így végül ott elmaradt a demonstráció. 

Nem meglepő módon elmaradt a tiltakozás az AKG-ban, mivel az egy alapítványi alapon működő alternatív iskola, a diákok nem érezték úgy, hogy napközben tiltakozniuk kéne, ugyanakkor a délutáni tüntetésre sokan terveznek menni közösen, tudtuk meg az iskola egyik diákjától. Mint írta: 

Délután sokan együtt megyünk a Kossuth térre tüntetni, részben szolidaritásból, részben pedig magunkért, hiszen a felsőoktatás elavultsága és problémái ugyanúgy érintenek minket is, és sokan ezek miatt "kényszerülünk" arra hogy külföldön, Angliában, Németországban tanuljunk tovább.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.