Aszad szerint Törökország a terrorizmust támogatja

Több 444 videó?
Szeretném

A szíriai elnök egy vasárnapi nyilatkozatában elítélte az országa egyik régiója ellen indított török támadást és a terrorizmus támogatásával vádolta meg Törökországot.

A török haderő több napos előkészítő légi és tüzérségi csapások után vasárnap szárazföldi hadseregét is elindította Afrín városa és környéke ellen, amelyet kurd fegyveresek foglaltak el iszlamista szélsőségesektől 2016-ban. Ankara ellenzi a kurd fegyveresek jelenlétét határai közelében, és 30 kilométerre akarja eltávolítani őket onnan. A most zajló offenzíváról részletesebben itt írtunk

Bassár el-Aszad szerint a "brutális török agresszió Afrín városa ellen elválaszthatatlan a török rezsimnek a szíriai válság első pillanatától követett politikájától, amely főként a terrorizmus segítésén és a különféle neveken működő terrorista szervezetek támogatásán alapul".

Török tankok és katonák SzíriábanFotó: BULENT KILIC/AFP

Hasonló az álláspontja Iránnak is, amely a török behatolás azonnali leállítását követelte. "Irán reméli, hogy azonnal abbahagyják ezt a hadműveletet, hogy meg lehessen előzni a válság elmélyülését Szíria és Törökország határtérségében... A válság folytatódása Afrínban a terrorista csoportokat erősítheti Észak-Szíriában" - hangoztatta az iráni külügyminisztérium szóvivője az IRNA hírügynökség szerint.

Aszad nyilatkozata Damaszkuszban hangzott el, ahol fogadta az iráni külkapcsolatok stratégiai tanácsának a vezetőjét. A szíriai elnök köszönetet mondott Teherán támogatásáért a terrorizmus elleni harcban, és hozzájárulásáért a szíriai fegyveres erők győzelmeihez.

Erdogan szerint gyorsak lesznek

Törökország "nagyon rövid időn belül" befejezi az északnyugat-szíriai Afrín térségben indított hadműveletet a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellen - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap Bursában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) női tagozatának tartományi rendezvényén.

Erdogan emlékeztetett, hogy Afrín kerület lakosságának az 55 százalékát arabok alkotják, a 35 százaléknyi kurdot csak utólag telepítették oda. A fennmaradó hányadot türkmének teszik ki.

Az YPG 2012-ben szerezte meg Afrínt a szíriai kormányerők visszavonulásával.
Erdogan kiemelte: Afrín ügye arról szól, hogy Törökország visszaadja a területet "valódi tulajdonosainak". A távlati cél pedig az, hogy hazaküldjék azt a 3,5 millió szíriai menekültet, aki Törökországban él. 

Eközben az Anadolu török állami hírügynökség azt írta, hogy az Ankarával szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), valamint a török különleges erők és a páncélosok már 5 kilométeres mélységig benyomultak Afrín kerületbe.

Az Aksam török kormánypárti napilap értesülése szerint az SZSZH a török Kilis tartománnyal szemben egy szíriai falut már a fennhatósága alá vont.
A török haderő vasárnapi közleménye értelmében a légierő a beavatkozás során eddig 45 célpontot semmisített meg, köztük fegyverraktárakat és óvóhelyeket.
Törökország szombaton Olajág néven nagyszabású hadműveletet indított Afrínban a kurd milicisták ellen. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t. A szíriai kurd milícia ugyanakkor Washington támogatását élvezi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte és arra szólította fel Törökországot, hogy vessen véget a terrorizmus elleni nemzetközi koalíció elkötelezett szövetségesei elleni offenzívának. (MTI, BBC)