Több falut elfoglaltak a törökök Észak-Szíriában

A török hadsereg a velük szövetséges lázadókkal együtt csapatai több falut is elfoglaltak Szíria északnyugati részén Afrin környékén. Erdogan elnök szombaton jelentette be, hogy szárazföldi offenzívát indít a szíriai kurdok ellen, de a tüzérségi támadások már napokkal korábban megkezdődtek.

Fotó: Emin Sansar/Anadolu Agency

A kurdok később közölték, hogy két falut már sikerült visszafoglalniuk. A török offenzívát a szír kormány is elítélte. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart a török akció miatt.

A török vezetés szerint a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) egységei fenyegetést jelentenek Törökországra nézve. A kurdok több területet is elfoglaltak Szíria északkeleti részén, a törökök attól tartanak, hogy miattuk a törökországi kurdok is megerősödnek, akik ellen a török vezetés három évtized óta harcol.

A YPG, amelynek az Egyesült Államok szövetségeseként harcolt az Iszlám Állam ellen, tagadja, hogy kapcsolatba állna a Kurd Munkáspárttat. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.