A Google és a Facebook is befektet Franciaországban

TECH
2018 január 23., 06:31
comments 50

A két techóriás hétfőn jelentette be, hogy jelentős befektetéseket hajtanak végre Franciaországban. A bejelentés előzménye, hogy Emmanuel Macron francia elnök kiemelt célként tűzte ki, hogy külföldi techbefektetőket vonzzon az országba, felpörgetve ezzel a francia startup és IT-szektort. 

A Google heteken belül megnyitja például a második európai AI-kutató központját az országban (az első Zürichben működik), és a tervek szerint 50 százalékkal fogják növelni a párizsi alkalmazottaik számát: 2019 végére ezernél több főt foglalkoztatnak majd a francia fővárosban. 

Macron és Pichai
photo_camera Macron és Pichai Fotó: THIBAULT CAMUS/AFP

A vállalat ezenkívül Google Hubs-okat tervez nyitni országszerte, melyekben az online készségeket fejlesztik majd ingyen. A tervek szerint évente százezer embernek segítenek majd, hogy jobban boldoguljon az interneten. 

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai elmondta, hogy boldognak segítenek Franciaországnak abban, hogy a digitális technológia nemzetközi bajnokaivá válhassanak. 

A bejelentésnek természetesen van politikai vonatkozása is: Franciaországban is rengeteg kritika érte a vállalatot, amiért nem fizetnek helyben adót, és a francia kormány az egyik leghangosabb képviselője egy olyan új EU-s szabályozásnak, amely a helyi bevételek alapján adóztatná a nemzetközi techvállalatokat. A Google felsővezetése és a francia elnöki palota közötti együttműködés nyilván erre a kérdésre is kihathat majd. 

Szintén hétfőn jelentette be a Facebook, hogy további tízmillió eurót fognak elkölteni a franciaországi AI-központjukra a következő öt évben, ebből többek között az alkalmazott phd-s kutatók számát növelik tízről negyvenre. 

Sandberg és Macron
photo_camera Sandberg és Macron Fotó: THIBAULT CAMUS/AFP

Hétfőn derült ki az is, hogy a német SAP kétmilliárd eurót fektet be az országban a következő öt évben: a pénzből többek között 50 startup fejlesztésére alkalmas inkubátorhálózatot építenek ki, és évi 150 millió eurót szánnak kutatás-fejlesztésre. A SAP közleménye szerint többek között gépi tanulásos módszerekkel, illetve a "dolgok internete" technológia fejlesztésével foglalkoznak majd. 

A SAP vezérigazgatója, Bill McDermott hétfőn találkozott Macronnal, utána pedig arról beszélt, hogy tisztán érezni most a gazdasági lehetőséget Franciaországban. 

Lehet tudni, hogy Macron komoly energiákat és pénzeket mozgat meg azért, hogy Franciaországot a digitális technológiák egyik központjává tegye. Ebben kapóra jött neki Donald Trump megválasztása, illetve a brexit is, mivel így mind az Egyesült Államok, mind Nagy-Britannia vesztett korábbi vonzerejéből.

Tavaly nyílt meg a világ legnagyobb startup campusza a francia fővárosban: az egykori vasútállomás helyén nyitott Station F, az idei év pedig a külföldi befektetők bevonzásáról szólhat. Macron hétfőn Pichai mellett találkozott a Facebook egyik legbefolyásosabb vezetőjével, Sheryl Sandberggel, mellettük pedig több mint 140 vezető IT-szakembert látott vendégül a francia elnök a versailles-i palotában. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.