Elhagyta Thaiföldet a zimbabwei család, akik három hónapra a bangkoki reptéren rekedtek

Még májusban, turistavízummal érkezett Thaiföldre az a nyolctagú család, akik egy Facebook-poszt nyomán kerültek a figyelem középpontjába decemberben. 

A négy felnőttből és négy gyerekből álló család október óta próbálta elhagyni a bangkoki repülőteret, eddig mindhiába. A képtelen helyzet azért alakulhatott ki, mert a továbbutazáshoz nem volt érvényes vízumuk, hazájukba pedig nem hajlandóak visszatérni. A családra akkor figyeltek fel, amikkor egy helybéli kirakott egy képet Facebookra, melyen karácsonyi ajándékot adott az egyik gyereknek. A posztban el is magyarázta, hogyan kerültek ilyen helyzetbe. A család májusban érkezett Thaiföldre turistavízummal, majd október 23-án Ukrajnán keresztül próbáltak eljutni Spanyolországba. A felszállást a repülőtársaság megtagadta a spanyol vízum hiányára hivatkozva. Mivel már a thai vízumuk is lejárt, a repülőteret sem hagyhatták el. A családot légitársaságok látták el élelemmel.

Most a BBC arról ír, a család az ENSZ-hez fordult segítségért, mert attól féltek, végül visszaküldik őket az instabil Zimbabwébe. A thai bevándorlási hivatal egyik munkatársa most azt közölte, hétfő délután a család végre elhagyta a repülőteret. 

Pol Col Cherngron Rimphadee azt mondta, a család a Fülöp-szigetekre ment. Az ENSZ menekültügyi intézménye, az UNHCR működtet ott menekülttábort, de egyelőre nem világos, hogy oda tartottak, vagy csak átutaztak az országon. Az UNHCR szóvivőjét megkereste a Coconuts, de nem kívánták kommentálni az esetet.