Orbán Viktor a jövő héten Bécsbe utazik, ha már Sebastian Kurz nem jön hozzá

Jövő kedden Orbán Viktor Bécsbe utazik, hogy Sebastian Kurz kancellárral tárgyaljon, írja a Presse. A lap megjegyzi, hogy miközben a magyar kormányzati körökben úgy ünnepelték Sebastian Kurz választási győzelmét, mintha a sajátjuk lett volna, az új osztrák kancellár még egyszer sem nyilatkozott pozitívan Orbán Viktorról és a politikájáról.

Ráadásul az első útjai nem is a V4-es országokhoz, hanem Párizsba, Brüsszelbe és Berlinben vezettek. És most sem ő jön Budapestre, hanem Orbán utazik hozzá. 

Sebastian Kurz és Szijjártó Péter New Yorkban 2017 szeptemberébenFotó: KKM/MTI/MTVA

Kovács Zoltán kormányszóvivő a lapnak azt mondta, hogy egy munkalátogatásról van szó. A lapnak más források inkább informális találkozóról beszéltek, ami után még közös sajtótájékoztatót sem tartanának.

Egy osztrák forrás a lapnak azt mondta, hogy Orbán megpróbálta Budapestre hívni Kurzot, de az osztrák kancellár ezt visszautasította. Ezzel szemben egy magyar forrás azt mondta, hogy a hivatalos látogatás időpontját már ki is jelölték február végére, de ez megváltozott, mert Orbánnak fontosabb volt, hogy a február 23-i uniós csúcstalálkozó előtt még tárgyaljon az osztrák kancellárral.

A Miniszterelnökség a jövő heti találkozóról annyit közölt, hogy főleg az energiapolitikáról lesz szó. Hogy Sebastian Kurz nem számít Orbán feltétlen szövetségesének, mutatja az is, hogy a héten az osztrák kormány pert indított a paksi bővítés miatt.

A lap értesülései szerint Orbán a Lengyelország elleni uniós eljárást is szóba akarja hozni Kurznál, mivel az osztrák kormányfő inkább a brüsszeli álláspontot támogatja. A kancellár után a magyar miniszterelnök várhatóan a szélsőjobboldali FPÖ vezetőjével, Heinz-Christian Strachéval is találkozik.