Az amerikaiak szerint Aszad hadserege megint tömegpusztító fegyvereket vetett be

külföld
2018 január 24., 11:00
comments 55
A január 21-i gútai klórgáztámadás egyik áldozata az ostromolt Dúma városának kórházában.
photo_camera A január 21-i gútai klórgáztámadás egyik áldozata az ostromolt Dúma városának kórházában. Fotó: HASAN MOHAMED/AFP

Élesen bírálta kedden Oroszországot az Egyesült Államok külügyminisztere, Rex Tillerson, és ENSZ-nagykövete, Nikki Haley. Azért bírálták Oroszországot, mert az nem akadályozta meg, hogy szíriai kliense, Bassár el-Aszad diktátor hadserege ismét vegyi fegyvert vessen be a háborúban.

Az amerikaiak értesülései szerint a szír kormányerők a Damaszkuszhoz közeli lázadó enklávé ellen vetettek be klórgázt. Ez a terület, Gúta hagyományosan Szíria éléskamrája volt, mígnem a 20. századra teljesen elvárosiasodott. A háború kezdete óta Gúta a lázadók egyik fellegvára, amely a háború ötödik évére teljesen különböző dzsihadista csoportok felügyelete alá került. Négy éve, 2013. augusztus 21-én a szír kormányerők már vetettek be itt klórgázt, ezután fenyegetett Obama elnök beavatkozással, amitől aztán később visszalépett, teret nyitva az oroszok szíriai beavatkozásának.

A 2013-as támadásban egyes becslések szerint akár 1400-an is életüket veszthették. A támadás után az amerikai fenyegetések hatására Aszad beleegyezett, hogy orosz ellenőrzéssel leszereli vegyi fegyvereit - ezt nyilvánvalóan nem tartotta be.

A vegyi támadásról egy, a Reutersnek dolgozó szabadúszó fotós, Baszam Habieh számolt be. Elmondása szerint hétfő hajnali fél hat és hat között zajlott a támadás, ami után klórszag árasztotta el a környéket, és mindenfelé döglött macskák hevertek. Mint mondta, minden sérültet kórházba szállítottak. A Dúma Orvosi Központ tájékoztatása szerint 21 sérültet, köztük hat gyereket szállítottak kórházba. A New York Times összefoglalója szerint idén ez már a második klórgáztámadás volt Szíriában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.