Menedékjogot kért Svédországban a Pussy Riot két tagja

Menedékjogot kért Svédországban a provokatív fellépéseiről és Putyin-ellenes tiltakozásairól ismert Pussy Riot orosz feminista punkzenekar két tagja. Luszine Dzsanjan és Alekszej Knedljakovszkij (aki a csoport kevés férfi tagjának egyike) az SVT svéd közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a fiukkal együtt 10 hónapja Svédországban tartózkodnak, most egy svédországi menekültközpontban vannak.

„Hozzászoktunk, hogy az események középpontjában vagyunk, gyakoriak voltak a kiállítás-megnyitók, az utazások. Nehéz hozzászokni a békéhez és csendhez, ami itt van” – mondta Dzsanjan az SVT-nek. Knedljakovszkij azt mondta: „Sokkal rosszabbak azok a körülmények, melyek ránk várnak, ha visszatérünk Oroszországba. Itt nem kell állandóan félnünk.”

A zenekar 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor Moszkva egyik fő katedrálisában tartott, Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni tiltakozó akciójuk után letartóztatták őket. A pár részt vett egy 2014-es tiltakozásban Szocsiban, a téli olimpia idején. Végül Dzsanjant és Knedljakovszkijt a csoport több tagjával együtt elfogták a biztonsági emberek.

Dzsanjan ezután elveszítette állását az egyik krasznodari egyetemen, és elmondása szerint zaklatták, megfenyegették, és meg is verték őt és partnerét. (MTI, The Local)