Menedékjogot kért Svédországban a Pussy Riot két tagja

Menedékjogot kért Svédországban a provokatív fellépéseiről és Putyin-ellenes tiltakozásairól ismert Pussy Riot orosz feminista punkzenekar két tagja. Luszine Dzsanjan és Alekszej Knedljakovszkij (aki a csoport kevés férfi tagjának egyike) az SVT svéd közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a fiukkal együtt 10 hónapja Svédországban tartózkodnak, most egy svédországi menekültközpontban vannak.

„Hozzászoktunk, hogy az események középpontjában vagyunk, gyakoriak voltak a kiállítás-megnyitók, az utazások. Nehéz hozzászokni a békéhez és csendhez, ami itt van” – mondta Dzsanjan az SVT-nek. Knedljakovszkij azt mondta: „Sokkal rosszabbak azok a körülmények, melyek ránk várnak, ha visszatérünk Oroszországba. Itt nem kell állandóan félnünk.”

A zenekar 2012-ben került a figyelem középpontjába, amikor Moszkva egyik fő katedrálisában tartott, Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni tiltakozó akciójuk után letartóztatták őket. A pár részt vett egy 2014-es tiltakozásban Szocsiban, a téli olimpia idején. Végül Dzsanjant és Knedljakovszkijt a csoport több tagjával együtt elfogták a biztonsági emberek.

Dzsanjan ezután elveszítette állását az egyik krasznodari egyetemen, és elmondása szerint zaklatták, megfenyegették, és meg is verték őt és partnerét. (MTI, The Local)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.