Nyolcszázan sztrájkoltak a Bosch hatvani gyárában

Az első adatok alapján kb. 800 dolgozó vett részt abban a 2 órás figyelmeztető sztrájkban, amit a Bosch hatvani üzemének szakszervezetei hirdettek meg szerdára – mondta el Ficzere Ferenc, a cégcsoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Volker Schilling, a Robert Bosch Elektronika Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Roger Seemeyer, a Robert Bosch Elektronika Kft. műszaki ügyvezető igazgatója és Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője (b-j) a cégcsoport új tréningközpontjának átadásán Hatvanban 2015. április 14-én.Fotó: Komka Péter / MTI

Ficzere azt mondta, hogy a résztvevők számának és a munkabeszüntetés miatti kiesés nagyságának összesítése még tart, a munkaadói oldal eddigi becslései alapján kb. 800 ember, a gyár dolgozóinak nagyjából egyhatoda csatlakozott a szakszervezetek felhívásához.

A Bosch korábban megszületett döntése értelmében a vállalat magyarországi telephelyein a munkavállalók bérét idén átlagosan csaknem 10 százalékkal növelik, de a béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, egyrészt az üzemek eredménye befolyásolja, másrészt az egyéni teljesítmények függvénye – mondta.

Már 2017 decemberében elkezdték a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel, és végül az összes szempont és javaslat mérlegelése után született meg a béremelésről szóló döntés – mondta Ficzere.

A hatvani gyárban a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete (HADFSZ) és a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSZ) nem fogadta el a béremelés mértékét, ezért délelőttre 2 órás figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit a cég tudomásul vett. (MTI)