Egy év alatt több mint 1000 orrszarvút öltek meg illegálisan Dél-Afrikában (megint)

2018 január 25., csütörtök 18:51
95

Megint több mint ezer orrszarvút öltek meg vadorzók egy év alatt a Dél-afrikai Köztársaságban: az elmúlt évben illegálisan elejtett állatok száma 1028, ami alig mutat csökkenést a tavalyelőtti 1054-hez képest – mondta Edna Molewa dél-afrikai környezetvédelmi miniszter.

A leginkább érintett terület a turisták által kedvelt Krüger Nemzeti Park az ország keleti részében, ahol 505 rinocéroszt öltek meg 2017-ben. Az országszerte elfogott vadorzók és tülökcsempészek száma 680-ról 518-ra csökkent. Csak a Krüger Nemzeti Parkban 220 fegyvert foglaltak le a letartóztatások során. „Világos, hogy újabb célokat tűzünk ki a vadorzók elleni küzdelemben, de azt is pontosan tudjuk, hogy a harc még messze nincs megnyerve” – mondta Molewa.

Afrikában a becslések szerint még kb. 20-25 ezer orrszarvú él szabadon, közülük a legtöbb a Dél-afrikai Köztársaságban.

A 2017-ben megölt rinocéroszok száma elfogadhatatlanul magas, az egy napra jutó csaknem 3 megölt orrszarvúval a válság megállíthatatlanul folytatódik – mondta Tom Milliken, a Traffic állatvédő szervezet munkatársa.

Az orrszarvútülökkel való kereskedelem nemzetközi szinten tiltott négy évtizede. A feketepiacon viszont a jelentések szerint több 10 ezer eurót is fizetnek kilogrammjáért.

A laoszi maffia egyik alvezére egy Dél-Afrikában lelőtt orrszarvúval.

Főleg Kínában és Vietnamban keresett áru, ott ugyanis afrodiziákumként tartják számon, és gyógyító erőt tulajdonítanak a tülköknek. Pedig az anyaguk keratin, vagyis ugyanaz, amiből az emberi köröm is felépül. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt