Méhnyakrákellenes előadásnak álcázta iskolai kampányrendezvényét a miskolci fideszes képviselő

POLITIKA
2018 január 25., 14:03
comments 331

A méhnyakrák kiváltó okairól nem, a köztársasági elnökről, Orbán Viktorról, és a borsodi fejlesztésekről annál több szó esett egy gimnáziumi előadáson, melyet előbb Az egészséges életért, majd A méhnyakrák ellen címmel hirdettek meg egy miskolci iskolában. A 45 perces program során 5 perc azért jutott az egészségvédelemre is, de arra már nem maradt idő, hogy elmondják, a Magyarországon évente 500 nő halálát okozó daganatos megbetegedést a HPV vírus okozza.

Január 11-én egészségvédelmi előadást tartottak egy miskolci középiskolában, melyet a KLIK fenntartású intézmény olyan 11. és 12. évfolyamos tanulók számára hirdetett meg, akik már betöltötték 18. életévüket. A gyanútlan diákokat a teremben „Nő A Siker” feliratú plakátok, székeiken pedig olyan szórólapok fogadták, melyek az alapítvány január 29.-i rendezvényét hirdették. A NAS Facebook-oldala szerint azon a rendezvényen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház klinikai onkológusa, Dr. Révész János, és Papné Farkas Erzsébet, vezető védőnő tartanak majd előadást.

A fiatalok meglepetésére azonban ennek az iskolai programnak a Nő A Siker alapítója, Csöbör Katalin, a Fidesz országgyűlési képviselője volt az első előadója. A képviselő felvezetésként megkérdezte a diákokat, hogy ki a köztársasági elnök, majd a válasz után azt is, ki a miniszterelnök. „Reméljük, még jó sokáig ő lesz!” - jelentette ki a diákok helyes válaszára reagálva. 

Csöbör ezután Magyarországról készült videókat vetített, melyekben magyar feltalálókat méltattak, majd térképelemzés következett, melyből kiderült, régen mennyivel nagyobb volt hazánk területe. Csalódnia kellett azoknak a diákoknak, akik azt gondolták, ezután a méhnyakrákról lesz szó, ehelyett a képviselő rátért a megyei vonatkozású témákra, melyekről szintén kisfilmeket kellett végignézniük, majd lejátszotta a Bíborszél zenekar Miskolc című kampánydalát (a klip itt megtekinthető). 

link Forrás

A méhnyakrák helyett ezután a térségben végrehajtott fejlesztésekről beszélt, szó esett a Diósgyőri Stadionról is. Csöbör végül csak rákanyarodott az egészség témájára: saját kirándulós, nyaralós, tornászós képein keresztül mutatta meg a fiataloknak, milyen fontos a testmozgás. 

A fotók közé bekeveredett néhány olyan is, melyen a képviselő Orbán Viktorral fog kezet. 

A fotó egy másik rendezvényen készült.
photo_camera Csöbör Katalin  Fotó: Instagram/Csöbör Katalin

Ezzel véget is ért előadása a méhnyakrákról, és átvette a szót egy másik előadó, aki a diákok elmondása szerint valóban az egészségről beszélt, de a betegség kiváltó okai helyett inkább a magyar egészségügy kiváló helyzetéről értekezett.

Búcsúzóul a közönség tagjainak egy-egy palack Szűz Víz nevű, a termék honlapja szerint teljesen „csíramentes” csodaszerrel kedveskedtek, mely - ha nem is egy HPV-oltás, de - a forgalmazó szerint „fogyasztásával megelőzheted, hogy komolyabb betegségek alakuljanak ki nálad”. A képviselő azt mondta, ő maga napi négyet is megiszik belőle. 

A Nő A Siker Alapítványt - többek közt - Csöbör Katalin alapította 2016-ban azzal a céllal, hogy „a gyakorlatban is segítse a nők esélyegyenlőségét mind a társadalomban, mind pedig a gazdaságban betöltött szerepeikben.” A NAS honlapján az áll, az alapítvány működését különböző forrásokból, támogatások, pályázati források, adományok, saját tevékenységből származó bevétele biztosítja. 

Az alapítvány sikeresen pályázott például az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottságnál egy interaktív kiállításra, ennek emlékét egy csak nyomokban működő honlap őrzi, de tevékenységi körükbe tartozik az élelmiszerosztás is, ahol Fidesz-logós, Csöbör Katalin nevével ellátott, narancssárga tollal vezetik a listákat az alapítvány munkatársai és segítői.

link Forrás

Az ügyben kerestük Csöbör Katalint is, cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz kérdéseinkre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.