Miután kiderült, hogy a kormánynak vannak a menekülteket segítő pályázatai, a Belügyminisztérium indoklás nélkül visszavonta azokat

politika
2018 január 25., 19:21
comments 182

Nem sokkal azután, hogy a Heti Válasz felidézte, hogy a kormánynak van hosszú távú migrációs terve, és az ahhoz kapcsolódó pályázatokon a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány támogatását is élvező Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület több 100 millió forintot nyert állami pályázaton, a Belügyminisztérium indoklás nélkül visszavonta a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap 2017-2018. évi munkaprogramjában 2017. december 8-án közzétett pályázatokat.

A hvg.hu írta meg, hogy a Belügyi Alapok honlapján közzétett hirdetmény szerint ezt 13, jellemzően az oltalmazotti vagy menekültstátuszban részesített emberekre vonatkozó pályázatot vonták vissza:

 1. A kísérő nélküli kiskorúak, utógondozottak gyermekvédelmi intézményekben történő elhelyezésének, illetve köznevelési intézményekben történő integrációjának továbbfejlesztése, a gyermekvédelmi intézmények férőhelyének bővítése.
 2. Jogi segítségnyújtás az eljárás minden szakaszában.
 3. Minőségbiztosítással az eljárások színvonalának emelése, illetve a hatósági eljárások transzparenciáját biztosító mechanizmusok beépítése.
 4. Migráns hátterű gyerekek óvodai, iskolai beilleszkedését célzó programok, a tanulók kultúrájához alkalmazkodó tananyagok kidolgozása, fejlesztése.
 5. Lakhatáshoz való hozzájutás megkönnyítését célzó programok.
 6. Kiegészítő szolgáltatások nyújtása annak érdekében, hogy a nemzetközi védelemben részesülők könnyebben eligazodjanak a magyarországi ellátórendszerekben, élni tudjanak jogosultságaikkal.
 7. A munkájuk során a harmadik országbeli állampolgárokkal esetenként vagy rendszeresen kapcsolatba kerülő szakemberek szisztematikus képzése és készségfejlesztése.
 8. A nemzetközi védelmet élvező kísérő nélküli kiskorúak, utógondozottak védelmének fokozása és társadalmi integrációjának, önálló életkezdésének segítése az érintett intézményrendszer kapacitásfejlesztésével.
 9. A fogva tartás hátrányainak enyhítését célzó szolgáltatások működtetése.
 10. Az idegenrendészeti eljárásban, az idegenrendészeti őrizet végrehajtásában, valamint a kitoloncolások monitorozásában érintett szakemberek, illetve a közösségi szálláson dolgozók képzése.
 11. A kitoloncolások végrehajtásának monitorozása.
 12. Az idegenrendészeti eljárást segítő egészségügyi, pszichológiai szakmai eljárásrend kidolgozása.
 13. Visszatérési politikák, eljárások fejlesztését megalapozó kutatások végrehajtása.

photo_camera Orbán Viktor kezet fog egy menekülttel 2014-ben Záhonynál.

Az Amnesty International a Facebookon azt reagálta a hírre, hogy:

„Mindezt pusztán azért, mert a kormány kommunikációja és nagyrészt a politikája is évek óta arra épül, hogy nem létező ellenségek (menekültek/migránsok, civil szervezetek és/vagy Soros György) ellen hergeli a magyar társadalmat, és igyekszik félelemben tartani minél több embert. Az, hogy mondjuk a menekült gyerekek kinek és hogyan ártottak, nem derül ki. Ez is egy újabb példa arra, hogy a civilek elleni hadjárat milyen hatalmas károkat okoz.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt