Miután kiderült, hogy a kormánynak vannak a menekülteket segítő pályázatai, a Belügyminisztérium indoklás nélkül visszavonta azokat

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nem sokkal azután, hogy a Heti Válasz felidézte, hogy a kormánynak van hosszú távú migrációs terve, és az ahhoz kapcsolódó pályázatokon a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány támogatását is élvező Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület több 100 millió forintot nyert állami pályázaton, a Belügyminisztérium indoklás nélkül visszavonta a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap 2017-2018. évi munkaprogramjában 2017. december 8-án közzétett pályázatokat.

A hvg.hu írta meg, hogy a Belügyi Alapok honlapján közzétett hirdetmény szerint ezt 13, jellemzően az oltalmazotti vagy menekültstátuszban részesített emberekre vonatkozó pályázatot vonták vissza:

 1. A kísérő nélküli kiskorúak, utógondozottak gyermekvédelmi intézményekben történő elhelyezésének, illetve köznevelési intézményekben történő integrációjának továbbfejlesztése, a gyermekvédelmi intézmények férőhelyének bővítése.
 2. Jogi segítségnyújtás az eljárás minden szakaszában.
 3. Minőségbiztosítással az eljárások színvonalának emelése, illetve a hatósági eljárások transzparenciáját biztosító mechanizmusok beépítése.
 4. Migráns hátterű gyerekek óvodai, iskolai beilleszkedését célzó programok, a tanulók kultúrájához alkalmazkodó tananyagok kidolgozása, fejlesztése.
 5. Lakhatáshoz való hozzájutás megkönnyítését célzó programok.
 6. Kiegészítő szolgáltatások nyújtása annak érdekében, hogy a nemzetközi védelemben részesülők könnyebben eligazodjanak a magyarországi ellátórendszerekben, élni tudjanak jogosultságaikkal.
 7. A munkájuk során a harmadik országbeli állampolgárokkal esetenként vagy rendszeresen kapcsolatba kerülő szakemberek szisztematikus képzése és készségfejlesztése.
 8. A nemzetközi védelmet élvező kísérő nélküli kiskorúak, utógondozottak védelmének fokozása és társadalmi integrációjának, önálló életkezdésének segítése az érintett intézményrendszer kapacitásfejlesztésével.
 9. A fogva tartás hátrányainak enyhítését célzó szolgáltatások működtetése.
 10. Az idegenrendészeti eljárásban, az idegenrendészeti őrizet végrehajtásában, valamint a kitoloncolások monitorozásában érintett szakemberek, illetve a közösségi szálláson dolgozók képzése.
 11. A kitoloncolások végrehajtásának monitorozása.
 12. Az idegenrendészeti eljárást segítő egészségügyi, pszichológiai szakmai eljárásrend kidolgozása.
 13. Visszatérési politikák, eljárások fejlesztését megalapozó kutatások végrehajtása.

Orbán Viktor kezet fog egy menekülttel 2014-ben Záhonynál.

Az Amnesty International a Facebookon azt reagálta a hírre, hogy:

„Mindezt pusztán azért, mert a kormány kommunikációja és nagyrészt a politikája is évek óta arra épül, hogy nem létező ellenségek (menekültek/migránsok, civil szervezetek és/vagy Soros György) ellen hergeli a magyar társadalmat, és igyekszik félelemben tartani minél több embert. Az, hogy mondjuk a menekült gyerekek kinek és hogyan ártottak, nem derül ki. Ez is egy újabb példa arra, hogy a civilek elleni hadjárat milyen hatalmas károkat okoz.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.