Trumpék kölcsönkértek egy Van Gogh-festményt a Guggenheim múzeumtól, de ahelyett egy 18 karátos aranyvécét ajánlottak fel nekik

Nancy Spector, a Guggenheim Múzeum vezető kurátora udvarias, de elutasító választ adott a Fehér Háznak a kérésre, hogy „adják kölcsön” Vincent Van Gogh 1888-as, Tájkép a hóban című festményt Donald Trump amerikai elnök és Melania Trump magánlakosztályának.

Cserébe egy másik, kortárs műalkotást ajánlottak fel a házaspárnak: egy 18 karátos, teljesen működőképes aranyvécét. A gazdagok pénzszórását kritizáló „interaktív műalkotás” címe: America. A Trumpot nem igazán kedvelő Maurizio Cattelan műve egy éven át a múzeum 5. emeleti mosdójában állt, hogy a látogatók használják is.

De minthogy a kiállítás véget ért, amennyiben „az elnöknek és a First Ladynek érdeke fűződik hozzá, a Fehér Házba telepíthető” – írta Nancy Spector a Fehér Háznak küldött levélben, amit megszerzett a Washington Post. Spector azt írta, hogy az alkotó hosszú távon kölcsönözné a Fehér Háznak a vécét, és hogy az alkotás „természetesen rendkívül értékes és kissé törékeny, de minden telepítési és gondozási utasítást megadnánk”.

Donald Trump a davosi Világgazdasági Fórumon a Benjamín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel tartott egyeztetésén 2018. január 25-én.Fotó: Nicholas Kamm / AFP

A Fehér Ház nem válaszolt a lap kérdéseire. (Washington Post)