A szankciók ellenére Dél-Korea (!) és Japán (!!) is vásárolt észak-koreai (!!!) szenet

Nyugat-európai hírszerzők szerint Észak-Korea Oroszország segítségével kijátszotta az ENSZ szankcióit, és Japánnak és Dél-Koreának adott el szenet, írja exkluzív oknyomozó riportjában a Reuters.

A hír minden eleme rendkívül ellentmondásos, kezdve azzal, hogy a jelek szerint az a két ország vásárolta meg végül az észak-koreai szenet, amelyeket leginkább fenyeget az észak-koreai atom- és rakétaprogram, amelyek miatt annak idején elrendelték a szankciókat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa - melynek Oroszország állandó, vétójoggal bíró tagja - 2017. augusztus 5-én rendelt el tilalmat az észak-koreai szénexportra. A nyugati hírszerzők értesülései szerint ezt a szankciót játszotta ki Észak-Korea orosz segítséggel: legalább három alkalommal szállítottak szenet két orosz kikötőbe, Nahodkába és Holmszkba, ahol aztán a szállítmányt más hajókra pakolva Dél-Koreába és Japánba továbbították.

Egy nyugati hajózási forrás állításai szerint a szállítmányok egy része biztosan elérte a célországokat tavaly októberben. Egy amerikai hírszerzési forrás szerint a széncsempészet nem állt le, most is adnak el szenet Oroszországon át.

Az orosz külügyminisztérium nem reagált a Reuters megkeresésére. Az orosz ENSZ-képviselet tavaly november 3-én arról tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot, hogy ők betartják a szankciókat. Ez a Reutersnek nyilatkozó két nemzetközi jogász szerint aligha lehet igaz, az oroszok minden jel szerint megsértették a szankciókat.

Japán és Dél-Korea szerepét se sikerült egyelőre tisztázni, a Reuters beszámolója szerint független forrásból egyelőre azt se sikerült megerősíteni, hogy a Dél-Koreába és Japánba tartó hajókra valóban az észak-koreai szenet pakolták, sem azt, hogy a két országba tartó hajók személyzete tudott-e a szén eredetéről.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.