Egy graffitire hivatkozva foglalták le a tüntető diák számítógépét

politika
2018 január 26., 12:54

Nyílt megfélemlítésnek tartja a rendőrég csütörtöki fellépését a diáktüntetés egyik fellépője, Rékasi Zsigmond, akinek otthonában négy rendőr jelent meg, hogy lefoglalják számítógépeit, egy asztalit és egy laptopot. A Renegátlástalanok elnevezésű csoportot szervező Rékási a Merce.hu-nak mondta el, mi történt.

Rékasi Károly és Détár Enikő fia felszólalt a múlt pénteki diáktüntetésen, majd utána részt vett egy spontán vonuláson is. A Mércének nyilatkozva elmondta, a konkrét ügy, amelyben gyanúsítják, nem ehhez az eseményhez kapcsolódik, de úgy véli, politikai okai vannak a rendőrség lépéseinek. A Rékasinak átadott házkutatási határozat szerint egy tavaly októberi ügyben gyanúsítják, amikor valaki a Budakeszi Önkormányzat épületére, és egy helyi iskola támfalára festette, pontosabban stencilezte a Renegátlástalanok mozgalom jelvényét.

A határozatban az is szerepel, hogy ezzel 135 277 forintos kár keletkezett – ami nem esik bűncselekmény kategóriába, csak szabálysértésnek számít.

A BRFK sajtóosztálya csütörtökön azt írta a Mércének, nem áll módjában tájékoztatást adni az ügyről, ugyanis törvény írja elő, hogy „a nyomozó hatóság […] nem adhat olyan tájékoztatást, amelynek során a gyanúsított, a sértett, a tanú, valamint a büntetőeljárásban részt vevő egyéb személy azonosíthatóvá válik.” Rékási azt nyilatkozta, nem gyanúsított semmilyen bűncselekményben, a rendőrségtől a tavaly októberi budakeszi falfirka ügyében kapott házkutatási és lefoglalási határozatot.

A rendőrök a már említett két számítógépet foglalták le, de a hozzájuk csatlakoztatott külső adathordozók egyikét sem vitték el.„Ha valaki festékszórózik, arra a bizonyíték nem a számítógépe” – mondta Rékasi. Elmondása szerint jövő héten panaszt nyújtanak be az eljárás ellen. Rékási jogi képviseletét a TASZ vállalta el.

Összességében fiatalember úgy véli, hogy bár a konkrét gyanúsítás nem erre vonatkozik, a rendőrségi eljárás „a 19-i diáktüntetésen tett megnyilvánulásaim és ösztönzéseim miatt történik, mint megfélemlítés, és nem amiatt, hogy én lettem volna az a vad grafittis.”

(A Mérce megjegyzi, hogy a rendőrségi határozaton január 18-i keltezés szerepel.)

Rékasi állítja, nem tudja, hogy ki követhette el a rendőrségi dokumentumban szereplő rongálásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.