Betiltják a "lengyel haláltáborok" kifejezést

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A lengyel parlament alsóházán átment az a törvénytervezet, ami alapján akár három év börtön, de legalább súlyos pénzbüntetés fenyegeti azokat, akik a lengyelek felelősségét firtatnák a második világháború rémtetteivel kapcsolatban. 

A törvény konkrétan büntethetővé teszi azt, aki kimondja vagy leírja a "lengyel haláltáborok" jelzős szerkezetet, például Auschwitzra vonatkozóan. (A második világháború legnagyobb koncentrációs táborát a lengyel Oswiecim település mellett állították fel, több mint egymillió embert öltek meg benne, közülük 438 ezer magyar állampolgár volt.)

A törvény indoklása szerint egyre többször mossák össze a náci bűnöket a lengyelekkel, és meg kell védeni a lengyel népet e vádaktól. Hatályba lépéséhez még a szenátusnak is meg kell szavaznia, és az elnöknek alá kell írnia a készülő törvényt. (Independent)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.