Betiltják a "lengyel haláltáborok" kifejezést

külföld
2018 január 27., 09:22
comments 348

A lengyel parlament alsóházán átment az a törvénytervezet, ami alapján akár három év börtön, de legalább súlyos pénzbüntetés fenyegeti azokat, akik a lengyelek felelősségét firtatnák a második világháború rémtetteivel kapcsolatban.

A törvény konkrétan büntethetővé teszi azt, aki kimondja vagy leírja a "lengyel haláltáborok" jelzős szerkezetet, például Auschwitzra vonatkozóan. (A második világháború legnagyobb koncentrációs táborát a lengyel Oswiecim település mellett állították fel, több mint egymillió embert öltek meg benne, közülük 438 ezer magyar állampolgár volt.)

A törvény indoklása szerint egyre többször mossák össze a náci bűnöket a lengyelekkel, és meg kell védeni a lengyel népet e vádaktól. Hatályba lépéséhez még a szenátusnak is meg kell szavaznia, és az elnöknek alá kell írnia a készülő törvényt. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.