A cseh elnök emberei megütögették egy kicsit az újságírókat

Tegnap végül újraválasztották Milos Zeman cseh elnököt, de a győzelmi ünnepség helyszínén történt egy kis incidens. A prágai hotel egyik szobájában rosszul lett egy ember, amire a jelenlévők úgy reagáltak, hogy elkezdték kitessékelni az újságírókat a teremből.

Az AP tudósítása szerint Zeman barátai vagy hívei, illetve biztonsági őrei voltak azok a férfiak, akik a szoba bejárátánál videózó újságírók kezéből többször kiverték a kamerát, lökdösték őket, egyikük pedig szabályos boxmeccset kezdeményzett egy riporterrel.

Milos Zeman az egyik legelszántabb putyinista az EU-ban, aki korábban sem rejtette véka alá, hogy utálja a sajtót. Tavaly májusban nagy balhé lett belőle, amikor pont Putyinnal állt neki viccelődni újságírók meggyilkolásáról. Az Átlátszó akkori fordításában:

„Túl sok itt az újságíró, likvidálni kellene őket” – mondta Miloš Zeman Pekingben Vagyimír Putyin orosz elnöknek kettejük találkozóján. Putyin egy pillanatra mintha meghökkent volna a cseh elnök kijelentésén, de aztán visszafogott elnöki stílusban válaszolt: „Likvidálni semmiképp, elég csak korlátozni a számukat”.