Akár 250 párt is elindulhat a választáson

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában csaknem kétszázötven jogerősen bejegyzett párt szerepel, ez a szám azonban még nőhet, mivel a bíróságok a jogerőt utólag állapítják meg - írja az MTI.

2014-ben még „csak” 147 párt indult, pedig már akkor is burjánzottak a látszólag csak a kampánytámogatás beszedésére létrehozott politikai mozgalmak. Az OBH adatai szerint a  négy évvel ezelőtti országgyűlési választás óta 116 pártot jegyeztek be a bíróságokon, ebből csak tavaly 70-et, míg 2018-ban eddig kettőt.

A 2014-es európai parlamenti választás szavazólapjának mintája a Nemzeti Választási Bizottság ülésén

Az országgyűlési választáson induló pártok számára nemcsak a parlamentbe jutás miatt fontos a jelöltállítás, hanem mert csak akkor működhetnek a továbbiakban pártként, ha el tudnak indulni a választáson. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény ugyanis kimondja: a bíróság az ügyészség indítványára - a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával - megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.