Navalnij országos tüntetést hirdetett mára, reggel a rendőrség megszállta az irodáját

külföld
2018 január 28., 09:10
comments 77

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista irodájában razziázott a moszkvai rendőrség vasárnap - közölte Kira Jarmis, a politikus szóvivője. A rendőrök többeket kihallgattak, és hat embert őrizetbe vettek. Jarmis úgy vélte, hogy a razzia célja az épületben működő ellenzéki televízió felszámolása volt. 

Rendőr strázsál Navalnijék irodája előtt
photo_camera Rendőr strázsál Navalnijék irodája előtt Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Az ellenzéki vezető támogatói vasárnap országszerte megmozdulásokat tartanak a március 18-i elnökválasztás bojkottja érdekében. Navalnij hívei 118 városban - köztük Moszkvában - szerveztek tiltakozásokat vasárnapra, amelyekre ezreket várnak. A helyi idő szerint 14 órára összehívott fővárosi megmozduláson a korrupcióellenes aktivista is részt vesz. A moszkvai önkormányzat arra figyelmeztetett, hogy a tüntetést nem engedélyezték, így a hatóságok ennek szellemében fognak eljárni. 

Vlagyivosztokban több száz fiatal vonult utcára. „Akkor megyek választani, ha van választék” - állt egy transzparensen. Novoszibirszkben, Kurganban, Omszkban, Magadanban, Kemerovóban és Jakutszkban is tüntettek az ellenzékiek. Eddig 16 embert állítottak elő.

Navalnij az irodájában 2018. január 16-án
photo_camera Navalnij az irodájában január 16-án Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

Navalnijt a választási hatóságok eltiltották az indulástól az elnökválasztáson, de a mozgalma továbbra is nagy tömegeket tud megmozgatni, a hatósági zaklatások ellenére. Célja, hogy elérje a választások általános bojkottját. Egy friss videóüzenetben azt üzente:

„Az életetek a tét. Hány évig akarjátok még elviselni ezt a tolvaj, bigott és perverz hatalmat? Már így is 18 éve tűrjük.”

Frissítés 13.10

Magát Navalnijt is őrizetbe vették.

(MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.