Tízméteres hóemberre írt Székelyföld felirat miatt tört ki perpatvar Csíkbánkfalván

ÉLET
2018 január 29., 08:51
comments 43

A maszol.ro számolt be róla, hogy elkészült Fúka, a csíkbánkfalvi óriáshóember, de a vasárnapi átadása nem volt felhőtlen. A hóembert hét helyi srác emelte, szerintük ez a világ legnagyobb, kézzel épített hóembere, végül 10,2 méter magasan fejezték be. 

Tíz nap alatt lettek kész vele, sokan jártak ki a környékről nézni az épülő Fúkát, többen be is segítettek: voltak, akik havat hordtak, más egy vacsorát fizetett a srácoknak. A vasárnapi átadásra ezer ember gyűlt össze a beszámolók szerint, de az egyik készítő, Csiszér Gábor így sem volt maradéktalanul boldog: szombat éjjel valaki egy nagy 'Hajrá Székelyföld' feliratot írt fel a hóemberre, amit Gábor letörölt, mert szerinte nem egy hóember való arra, hogy valaki kinyilvánítsa a nemzetiségét. De a feliratos hóemberről készült fénykép ekkor már terjedni kezdett. 

link Forrás

Ráadásul Gábor elmondása szerint a feliratot felvivő helyi férfi az átadón is megjelent, és folyamatosan szidta a hétfős csapatot, majd egy román tévécsatornának azt mondta, hogy ő irányította a munkálatokat. A fiatalok nem beszélnek jól románul, így nem is értették, mit mond pontosan: 

 „Valóban segített egy keveset nekünk ő is, de hogy képes ilyent hazudni egy országnak?” – kérdezte Gábor. 

Majd a férfi vasárnap este újra felfestette a „Hajrá Székelyföld!” feliratot a hóemberre, amit aztán Gábor újra letörölt. A lapnak elmondta, hogy ha még egyszer felkerül a felirat, akkor jogi lépéseket is megfontol majd. Gábor elmondása szerint csapatukat is megosztja a felirat, volt közöttük, aki szerint nem kellett volna letörölni. „Néhányan ellenem fordultak ebben az ügyben, mert ők is nagy székelyek”. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.