45 percig tartott a rendkívüli ülés

POLITIKA
2018 január 30., 14:43
comments 156

Random ötödház a parlamentben
photo_camera Random ötödház a parlamentben Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Se a Fidesz, se a KDNP képviselői nem mentek el arra a rendkívüli ülésre, amit az ellenzéki pártok hívtak össze azok után, hogy Altusz Kristóf helyettes külügyi államtitkár a Times of Malta című lapnak arról beszélt, Magyarország 2017-ben 1300 menekültet  fogadott be. 

A Jobbik, amely az ülést kezdeményezte, választ várt a kormánytól és annak vezetőjétől, hogy a több tízmilliárdos propaganda árnyékában erről miért felejtették el tájékoztatni a magyarokat. Az MSZP és az LMP is támogatta a meghallgatást és a vitát. 

Kövér László házelnök véletlenül épp aznapra hívta össze az ülést, amikor Orbán Viktor Bécsbe utazik. 

A magyar kormányfő Sebastian Kurz osztrák kancelárral, és ez már kimenőt jelentett a komplett kormánypárti frakcióknak is. 

A bojkott miatt az országgyűlés határozatképtelen volt, összesen 144-en hiányoztak, félbe kellett szakítani az ülést, miután a napirendet sem lehetett így elfogadni. Latorcai János levezető elnök 45 perc után berekesztette az ülést. 

Az ellenzéki frakcióvezetők azért elmondták a magukét. Tóth Bertalan (MSZP) szerint Orbán és pártja azért maradt távol, mert a "Soros-terv egy blöff", amit mutat, hogy 1300 menedékkérőt fogadtak be titokban, orosz bűnözőket engedtek be letelepedési kötvényekkel. 

Vona Gábor (Jobbik) azt mondta, hogy Orbán megijedt, mióta Altusz elmondta az igazat, és lebukott, amiért 22 milliárdot költött menekültellenes kampányra, ami végig hazugságon alapult. Ő is kiemelte a betelepített bűnözők ezreit. 

Szél Bernadett LMP) szerint nem azért fizetik az emberek a kormányt, hogy lógjanak, hanem hogy foglalkozzanak az érdemi problémákkal, köztük a köztisztviselői bérek emelésével. 

A kormány részéről Dömötör Csaba próbált védekezni. Arról beszélt, hogy bevándorlókat csak az ellenzék akar betelepíteni, nem fogadtak be egyetlen bevándorlót sem, "hazugságfutam" zajlik az ellenzék részéről. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.