Először engedte a Michelin, hogy dobják a csillagjait

étel
2018 január 30., 12:36
comments 68

Le Suquet Laguoile határában
photo_camera Le Suquet Laguoile határában Fotó: Patrice THEBAULT/ ONLYFRANCE.FR

Sebastian Bras és a dél-franciaországi Laguiole község határában fekvő Le Suquet nevű étterem vezetője az első, akinek a Michelin engedélyezte hogy levesse csillagjait és kiiratkozzon a világhírű útimagazin ajánlójából.

A Le Suquet 18 éve szerepel a Michelin listáján, már három csillagot is szereztek. A 46 éves Bras szeptemberben jelentette be, hogy nem akar többet olyan nyomás alatt dolgozni mint idáig: minden nap 500 adag ételt adnak ki, és bármikor beülhet hozzájuk egy ellenőr, aki nyilvánosan osztályozza a kosztot. Évente háromszor ellenőrzi a Michelin a csillagot kapott éttermeket. 

Ez az első alkalom, hogy a Michelin engedélyt adott egy étteremnek a kiiratkozásra. A céget képviselő  Claire Dorland Clauzel az AFP-nek elmondta, nem akarnak olyan éttermet a listájukon tudni, aki nem akar oda tartozni. 

 A három csillag még Franciaországban is ritkaságnak számít, összesen 27 étterem büszkélkedhet ilyen elismeréssel. Bras bevallotta, hogy a döntés előtt többször gondolt Bernard Loiseau francia sztárséfre, aki többek szerint annyir szorongott a harmadik csillag elveszítésétől, hogy 2003-ban ezért lett öngyilkos. 

Olyan előfordult már, hogy tulajdonosok bezártak csillagos éttermeket, vagy hogy a séf halála miatt kényszerültek le a listáról, de önként és külön kérve még senki nem iratkozott le a Michelin-listáról. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.