Sebastian Bras és a dél-franciaországi Laguiole község határában fekvő Le Suquet nevű étterem vezetője az első, akinek a Michelin engedélyezte hogy levesse csillagjait és kiiratkozzon a világhírű útimagazin ajánlójából.
A Le Suquet 18 éve szerepel a Michelin listáján, már három csillagot is szereztek. A 46 éves Bras szeptemberben jelentette be, hogy nem akar többet olyan nyomás alatt dolgozni mint idáig: minden nap 500 adag ételt adnak ki, és bármikor beülhet hozzájuk egy ellenőr, aki nyilvánosan osztályozza a kosztot. Évente háromszor ellenőrzi a Michelin a csillagot kapott éttermeket.
Ez az első alkalom, hogy a Michelin engedélyt adott egy étteremnek a kiiratkozásra. A céget képviselő Claire Dorland Clauzel az AFP-nek elmondta, nem akarnak olyan éttermet a listájukon tudni, aki nem akar oda tartozni.
A három csillag még Franciaországban is ritkaságnak számít, összesen 27 étterem büszkélkedhet ilyen elismeréssel. Bras bevallotta, hogy a döntés előtt többször gondolt Bernard Loiseau francia sztárséfre, aki többek szerint annyir szorongott a harmadik csillag elveszítésétől, hogy 2003-ban ezért lett öngyilkos.
Olyan előfordult már, hogy tulajdonosok bezártak csillagos éttermeket, vagy hogy a séf halála miatt kényszerültek le a listáról, de önként és külön kérve még senki nem iratkozott le a Michelin-listáról. (BBC)
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.