Iráni nők tiltakozásul leveszik a kendőjüket, el is viszi őket a rendőrség

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Két nőt is letartóztattak Iránban, akik tüntetőleg levették a fejkendőjüket, hogy a kötelező hidzsábviselés ellene tiltakozzanak. A tiltakozó nők egy botra tűzték a fejkendőjüket Teheránban.

A decemberi tiltakozások alatt is történtek hasonló esetek. Iránban a nőknek nyilvános helyen kendőt kell viselniük 1979 óta.


Az egyik képen, amit most nagyon sokszor osztanak meg Iránban, a 31 éves Vida Movahed szerepel. Neve akkor derült ki, amikor Irán egyik leghíresebb emberi jogi ügyvédje, Nasrin Sotoudeh a nyilvánosság elé állt.  Movahedet később elengedték.

Az ügyvéd elmondta, egy másik nőt is előállított a rendőrség, aki ugyanott vette le és tűzte botra a kendőjét. Sotoudeh szerint az üzenet egyértelmű volt: 

„A lányoknak és a nőknek elegük van a kötelező hidzsábviselésből. Hadd döntsenek a nők a saját testükről.”


A másik nő, Narges Hosseini zöld karkötőt visel, ami egyértelmű utalás a 2009-es tüntetésekre, ahol a zöld volt a meghatározó szín.

A Vahid Online nevű Telegram csatornán képek sorozata látható a fejkendőjüket levevő, és egy botra tűző nőkről.

Az elmúlt években már folyamatosan zajlott egy kampány Iránban Titkos szabadságom néven: ez arról szólt, hogy a nők egy Facebook-oldalra posztolhatták hidzsáb nélküli képeiket. Es volt egy fehér szerda nevű kampány is: tiltakozásul szerdánként fehér kendőt vettek fel a résztvevők. Masih Alinedzsád aktivista, a két kampány szervezője a Guardiannek azt mondta:

„A hidzsábviselés kényszerítése a nők elnyomásának leginkább látható szimbóluma Iránban, ezért harcolunk ellene. Az egyenlőségnek az lenne az első lépésre, hogy eldönthessük, viseljük-e, vagy sem. Nem egy ruhadarab ellen tiltakoznak, hanem az indentitásunkról, a méltóságunkról, a szabad választásunkról van szó. A mi testünk, a mi választásunk.” (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.