A kormány a menekülteket segítő civilekről: „Szisztematikusan számoljuk fel a lehetőségeiket”

politika
2018 január 31., 15:32

Szijjártó Péter külügyminiszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatóján a 444 megkérdezte, hogy a kormány miért vonta vissza a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap támogatásait. Ez ugyebár pont azután történt, hogy a Heti Válasz felidézte: a kormánynak van hosszú távú migrációs terve, és az ahhoz kapcsolódó pályázatokon a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatását is élvező Menedék Egyesület több 100 millió forintot nyert állami pályázaton.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Eddig a kormány nem indokolta ezt a döntést, de most Kovács Zoltán adott egyfajta választ. Azt mondta, hogy 2015 tapasztalatai egyértelmű cezúrát jelentettek abban, ahogy a magyar kormány a világot látja, és ekkor rájöttek, hogy „a jószándékúnak álcázott tevékenység mögött egy terv vagy egy világlátás kivitelezése zajlik”. A kormány azóta „szisztematikusan számolja fel” az ilyen szervezetek lehetőségeit, mert azok törekvései „ellentétesek Magyarország nemzeti érdekeivel.”

Arra a kérdésünkre, hogy támogatnak-e most menekülteket és oltalmazottakat segítő szervezeteket, Kovács Zoltán nem adott egyenes választ. Ahogy arra sem, hogy elismeri-e a kormány annak a jogalapját, hogy valaki menedékjogot kapjon Magyarországon. Itt a kormányszóvivő arról kezdett el beszélni, hogy a kormány természetesen teljesíti a nemzetközi kötelezettségeit, de nem hagyja, hogy ráerőltessenek egy külső akaratot.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kovács ezután megismételte, hogy az - amúgy Magyarországon jogszerűen tartózkodó, a kormány által befogadott menekülteket és oltalmazottakat segítő, eddig részben kormányzati támogatásból működő - civil szervezetek a magyar érdekek ellen dolgoznak.

Az Abcúg pont most írt arról, hogy a menekülteket támogató programokon kívül rendőröknek és felsőoktatási dolgozóknak szóló képzéseket is szerveztek volna civil szervezetek a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap pályázatainak segítségével, de így ezekből sem valósul meg semmi.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.