Putyin meggyilkolt ellenfeléről neveznek el kutatóközpontot a prágai egyetemen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Borisz Nyemcov nevét viselő tudományos központ nyílik a prágai Károly Egyetemen március elején, jelentették most be. Az alapítónyilatkozatot két hete írta alá az egyetem dékánja, Mirjam Friedova, illetve Borisz Nyemcov lánya, a meggyilkolt orosz politikus emlékét őrző alapítvány vezetője, Zsanna Nyemcova. 

Az újonnan létrehozandó kutatóközpontot egy Prágában élő orosz politikatudós, Alexandr Morozov, illetve a Kelet-Európai Tanulmányok Intézet egykori vezetője, Marek Prihoda fogja irányítani, és a cél az, hogy a demokráciára, a humanizmusra és az emberi jogok védelmére épülő orosz politikai hagyományt hirdessék. 

A kutatók számítanak arra, hogy az orosz nagykövetség, illetve a külügy tiltakozni fog, de mint írták, a cseh tudományos közeg szabadságot élvez, és az országban támogatják a kutatás szabadságát. 

Nyemcov az egyik legismertebb kritikusa volt Vlagyimir Putyinnak, 2015 februárjának végén a Kreml közvetlen közelében, a nyílt utcán lőtték agyon, a gyilkosságért öt csecsen férfit állítottak bíróság elé, ugyanakkor Nyemcov lánya szerint nem az igazi felelősöket kapták el. Nyemcovról és a gyilkosságról akkor részletesen is írtunk. (PragueMonitor)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.