Putyin meggyilkolt ellenfeléről neveznek el kutatóközpontot a prágai egyetemen

külföld
2018 január 31., 18:59
comments 15

Borisz Nyemcov nevét viselő tudományos központ nyílik a prágai Károly Egyetemen március elején, jelentették most be. Az alapítónyilatkozatot két hete írta alá az egyetem dékánja, Mirjam Friedova, illetve Borisz Nyemcov lánya, a meggyilkolt orosz politikus emlékét őrző alapítvány vezetője, Zsanna Nyemcova.

Az újonnan létrehozandó kutatóközpontot egy Prágában élő orosz politikatudós, Alexandr Morozov, illetve a Kelet-Európai Tanulmányok Intézet egykori vezetője, Marek Prihoda fogja irányítani, és a cél az, hogy a demokráciára, a humanizmusra és az emberi jogok védelmére épülő orosz politikai hagyományt hirdessék.

A kutatók számítanak arra, hogy az orosz nagykövetség, illetve a külügy tiltakozni fog, de mint írták, a cseh tudományos közeg szabadságot élvez, és az országban támogatják a kutatás szabadságát.

Nyemcov az egyik legismertebb kritikusa volt Vlagyimir Putyinnak, 2015 februárjának végén a Kreml közvetlen közelében, a nyílt utcán lőtték agyon, a gyilkosságért öt csecsen férfit állítottak bíróság elé, ugyanakkor Nyemcov lánya szerint nem az igazi felelősöket kapták el. Nyemcovról és a gyilkosságról akkor részletesen is írtunk. (PragueMonitor)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.