28 örökre eltiltott orosz sportoló mégis indulhat a phjongcshangi olimpián

sport
2018 február 01., 09:39
comments 55

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtöki döntésével feloldotta 28, doppingolás miatt egész életére eltiltott orosz sportoló büntetését. Őket valamennyien a szocsi olimpián tapasztalt, államilag szervezett doppingolás és a minták manipulációja miatt tiltotta el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a CAS ítélete szerint alaptalanul.

A CAS szerint az esetükben benyújtott bizonyítékok nem voltak elégségesek, ezért törölték az eltiltásukat. Ezek a sportolók elvben akár már a február 9-én kezdődő phjoncshangi olimpián is részt vehetnek. 11 másik érintett esetében részlegesen oldották fel az eltiltást, ők a 2018-as téli olimpián nem indulhatnak, de utána újra versenyezhetnek.

A NOB tavaly 43 orosz sportolót tiltott el egy életre az olimpiai részvételtől. Köztük olimpiai bajokokat is, például Alekszandr Tretyakov skeletonost és Alekszandr Legkov sífutót is, akiket a CAS most végül felmentett.

A CAS döntése máris felháborodást váltott ki. A botrányt kirobbantó Grigorij Rodcsenkov ügyvédje, Jim Walden szerint ügyfele "teljes és részletes, szakértők és bizonyítékok által is hitelesített vallomást" tett, amit azóta a moszkvai központi laborban talált dokumentumok is megerősítettek. Ezek szerinte bizonyítják, hogy "piszkos tesztek ezreit tusolták el".

Walden szerint "a testület szerencsétlen döntése nagyon enyhe büntetést szab ki néhány sportolóra, miközben a többségnek egy "elhagyhatod a börtönt" kártyát ad". Vagyis szerinte a CAS döntése "csak bátorítja a csalást, megnehezíti, hogy tisztán versenyzők nyerjenek és újabb, törvénytelen előnyt biztosít az orosz doppingrendszernek és különösen Putyinnak". (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.