A 18-24 közötti magyarok a leginkább nyitottak az egyeduralomra

POLITIKA
2018 február 02., 09:40

A szlovákiai Globsec érdekes felmérést közölt arról, hogy mit gondolnak a V4 országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) a fiatalok az hazájuk helyéről a nagyvilágban.

A felmérés egyik legérdekesebb eleme, hogy a négy ország közül csak Magyarországon van az, hogy a 18-24 évesek kevésbé szeretik a liberális demokráciát, mint a 25-34 évesek. Az összes többi országban az arányok fordítottak. 

Ugyanígy a fiatalabb magyarok nyitottabbak az autokráciára, vagyis az egyeduralomra, mint a kicsit idősebbek. A térségben konkrétan a magyar 18-24 évesek között a legnagyobb az egyeduralmat jónak tartók aránya. Íme az adatok:

A Glosbec felmérése. Felül a 18-24 évesek értékelése a 4 országban a liberális demokráciáról és az egyeduralomról, alul a 25-34 éveseké ugyanezekről.
photo_camera A Glosbec felmérése. Felül a 18-24 évesek értékelése a 4 országban a liberális demokráciáról és az egyeduralomról, alul a 25-34 éveseké ugyanezekről. Fotó: Globsec

Amikor viszont az volt a kérdés, hogy Kelethez vagy Nyugathoz tartozónak érzi-e országát inkább, akkor a magyarok válaszolták a legnagyobb arányban azt, hogy a Nyugathoz tartoznak:

A Globsec felmérése arról, hogy a hova tartozónak érzik magukat a fiatalok a V4 országaiban. Felül a 18-24, alul a 25-34 évesek válaszai. A kategóriák balról jobbra: A Nyugat részének, Valahol a kettő között, a Kelet részének, Nem tudja.
photo_camera A Globsec felmérése arról, hogy a hova tartozónak érzik magukat a fiatalok a V4 országaiban. Felül a 18-24, alul a 25-34 évesek válaszai. A kategóriák balról jobbra: A Nyugat részének, Valahol a kettő között, a Kelet részének, Nem tudja.

A többi kérdésből kiderül, hogy a lengyelek tartják a legelőnyösebbnek az EU-tagságot, de a magyarok a másodikak, 60 százalékuk tartja jónak. A magyar fiatalok mintegy 80 százaléka egy népszavazáson arra szavazna, hogy maradjunk az EU-ban. A NATO-tagságot is megszavazná a többség, de míg a fiatalabbaknál 73 százalék ez az arány, addig a 25-34 éveseknél még magasabb, 77 százalék. A négy országból Lengyelországban a legnépszerűbb a NATO is.

A teljes jelentés angolul itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.