A 18-24 közötti magyarok a leginkább nyitottak az egyeduralomra

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A szlovákiai Globsec érdekes felmérést közölt arról, hogy mit gondolnak a V4 országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) a fiatalok az hazájuk helyéről a nagyvilágban.

A felmérés egyik legérdekesebb eleme, hogy a négy ország közül csak Magyarországon van az, hogy a 18-24 évesek kevésbé szeretik a liberális demokráciát, mint a 25-34 évesek. Az összes többi országban az arányok fordítottak. 

Ugyanígy a fiatalabb magyarok nyitottabbak az autokráciára, vagyis az egyeduralomra, mint a kicsit idősebbek. A térségben konkrétan a magyar 18-24 évesek között a legnagyobb az egyeduralmat jónak tartók aránya. Íme az adatok:

A Glosbec felmérése. Felül a 18-24 évesek értékelése a 4 országban a liberális demokráciáról és az egyeduralomról, alul a 25-34 éveseké ugyanezekről.Fotó: Globsec

Amikor viszont az volt a kérdés, hogy Kelethez vagy Nyugathoz tartozónak érzi-e országát inkább, akkor a magyarok válaszolták a legnagyobb arányban azt, hogy a Nyugathoz tartoznak:

A Globsec felmérése arról, hogy a hova tartozónak érzik magukat a fiatalok a V4 országaiban. Felül a 18-24, alul a 25-34 évesek válaszai. A kategóriák balról jobbra: A Nyugat részének, Valahol a kettő között, a Kelet részének, Nem tudja.

A többi kérdésből kiderül, hogy a lengyelek tartják a legelőnyösebbnek az EU-tagságot, de a magyarok a másodikak, 60 százalékuk tartja jónak. A magyar fiatalok mintegy 80 százaléka egy népszavazáson arra szavazna, hogy maradjunk az EU-ban. A NATO-tagságot is megszavazná a többség, de míg a fiatalabbaknál 73 százalék ez az arány, addig a 25-34 éveseknél még magasabb, 77 százalék. A négy országból Lengyelországban a legnépszerűbb a NATO is.

A teljes jelentés angolul itt olvasható.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.