Az orosz kormány arra figyelmezteti állampolgárait, hogy gondolják át, érdemes-e külföldre utazniuk

külföld
2018 február 02., 10:24
comments 120

Az orosz külügyminisztérium figyelmeztette az orosz állampolgárokat, hogy kétszer is gondolják át, megéri-e külföldre utazniuk, ugyanis az amerikaiak világszerte oroszokra „vadásznak”, hogy letartóztathassák őket. A figyelmeztetés szerint minden orosz számára komoly fenyegetést jelent, hogy az Egyesült Államokban vagy az USA-val szövetséges országoknak csak úgy letartóztatják őket, még annak ellenére is, hogy Moszkva szerint az orosz kormány igyekezett javítani a viszonyt az Egyesült Államokkal.

Az orosz külügy állítása szerint 2017-ben 10 oroszt tartóztattak le külföldön az amerikaiak kérésére, köztük legalább 4 embert orosz kiberbűnözéssel kapcsolatos vádakkal tartóztattak le Spanyolországban, Lettországban és Görögországban.

Az orosz külügy szerint az amerikai igazságszolgáltatás elfogult az oroszok ellen, ezért az őrizetbe vett, és az Egyesült Államoknak kiadott állampolgárok Amerikában már egészen biztosan nem számíthatnak igazságos elbírálásra.

Az orosz közlemény lehet egyfajta válaszlépés és az Oroszországgal szembeni amerikai szankciók legújabb hullámára, amivel Washington Putyin-közeli oligarchákat sújtott, elsősorban az ukrán háborúban vállalt finanszírozó szerepük miatt. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.