Kimentették mind a 955 bányászt Dél-Afrikában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Sikerült az összes mélyben rekedt bányászt felhozni egy dél-afrikai aranybányából.

A bányászok még szerda este rekedtek a mélyben, amikor egy vihar miatt áram nélkül maradt az egész terület.

A bányászok mind élnek, és súlyosabban sem sérült meg senki, bár többen közülük kiszáradásos tüneteket mutatnak illetve magas vérnyomással hozták őket a felszínre.

Kimentett bányászok.Fotó: GIANLUIGI GUERCIA/AFP

Péntek reggelre sikerült a bánya liftjeit üzembe helyezni. Először enni kaptak, aztán lezuhanyozhattak, végül pedig orvosi vizsgálatra mentek a bányászok, és ezután találkozhattak csak rokonaikkal. Utóbbiak közül sokan szerda este óta a közelben várakoztak, és biztonsági őrökkel tartották vissza őket a bánya közeléből.

Dél-Afrikában sok bánya van, és nagyon rosszak a biztonsági feltételek, csak tavaly 80 bányász vesztette életét munkahelyi balesetben. (BBC

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.