Kimentették mind a 955 bányászt Dél-Afrikában

Sikerült az összes mélyben rekedt bányászt felhozni egy dél-afrikai aranybányából.

A bányászok még szerda este rekedtek a mélyben, amikor egy vihar miatt áram nélkül maradt az egész terület.

A bányászok mind élnek, és súlyosabban sem sérült meg senki, bár többen közülük kiszáradásos tüneteket mutatnak illetve magas vérnyomással hozták őket a felszínre.

Kimentett bányászok.Fotó: GIANLUIGI GUERCIA/AFP

Péntek reggelre sikerült a bánya liftjeit üzembe helyezni. Először enni kaptak, aztán lezuhanyozhattak, végül pedig orvosi vizsgálatra mentek a bányászok, és ezután találkozhattak csak rokonaikkal. Utóbbiak közül sokan szerda este óta a közelben várakoztak, és biztonsági őrökkel tartották vissza őket a bánya közeléből.

Dél-Afrikában sok bánya van, és nagyon rosszak a biztonsági feltételek, csak tavaly 80 bányász vesztette életét munkahelyi balesetben. (BBC

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.