Választási csalás miatt feljelenti az MSZP Kövér Lászlót elszólása után

Egy budapesti sajtótájékoztatón jelentette be a szocialista Bárány Balázs, hogy pártja feljelentette Kövér László fideszes házelnököt egy nyilatkozata miatt.

A kormánypárt egyik alapítója az LMP-s Reflektor blogján nyilvánosságra hozott felvételen arról beszél, hogy a korábbi, baloldal által szövegezett jogszabályhoz hasonlóan "földrajzi bűvészkedés" van a fideszes kétharmad által 2012-ben elfogadott választási törvényben, és hogy nem baj az, ha "az ellenzék nem rúg labdába.” 

Jogi tekintetben ez elég komikusan hangzik, de Bárány szerint a felvétel beismerése annak, hogy 2014-ben a Fidesz csalt a választásokon. Tény egyébként, hogy a Fidesz súlyosan torzította a választókerületek területi beosztását, kifejezetten azon célból, hogy azok nyerhetőek legyenek a jobboldal számára.

"Egyértelmű a cél: egy fideszes szavazónak érjen többet a szavazata, mint egy ellenzéki szavazóé" - idézte az MTI Bárányt, aki a néhány évvel ezelőtti EBESZ-jelentésre is hivatkozott. A politikus szerint több pontos is megállapítható, hogy nincs fair választási verseny Magyarországon: 

  • a választási rendszer megkülönbözteti a határon túli és a saját döntésükből külföldön dolgozó szavazókat, 
  • kormányzati kampányok nem válnak el a nyílt pártpolitikától,
  • közpénzből éltetett álcivilek kampányolnak a kormány mellett,
  • a választási bizottság a Fidesznek kedvez döntéseiben.