Választási csalás miatt feljelenti az MSZP Kövér Lászlót elszólása után

jog
2018 február 05., 16:05
comments 154

Egy budapesti sajtótájékoztatón jelentette be a szocialista Bárány Balázs, hogy pártja feljelentette Kövér László fideszes házelnököt egy nyilatkozata miatt.

A kormánypárt egyik alapítója az LMP-s Reflektor blogján nyilvánosságra hozott felvételen arról beszél, hogy a korábbi, baloldal által szövegezett jogszabályhoz hasonlóan "földrajzi bűvészkedés" van a fideszes kétharmad által 2012-ben elfogadott választási törvényben, és hogy nem baj az, ha "az ellenzék nem rúg labdába.” 

link Forrás

Jogi tekintetben ez elég komikusan hangzik, de Bárány szerint a felvétel beismerése annak, hogy 2014-ben a Fidesz csalt a választásokon. Tény egyébként, hogy a Fidesz súlyosan torzította a választókerületek területi beosztását, kifejezetten azon célból, hogy azok nyerhetőek legyenek a jobboldal számára.

"Egyértelmű a cél: egy fideszes szavazónak érjen többet a szavazata, mint egy ellenzéki szavazóé" - idézte az MTI Bárányt, aki a néhány évvel ezelőtti EBESZ-jelentésre is hivatkozott. A politikus szerint több pontos is megállapítható, hogy nincs fair választási verseny Magyarországon: 

  • a választási rendszer megkülönbözteti a határon túli és a saját döntésükből külföldön dolgozó szavazókat, 
  • kormányzati kampányok nem válnak el a nyílt pártpolitikától,
  • közpénzből éltetett álcivilek kampányolnak a kormány mellett,
  • a választási bizottság a Fidesznek kedvez döntéseiben. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.