Az ENSZ szerint az al-Kaida legalább olyan veszélyes, mint az ISIS

Terrorizmus
2018 február 08., 21:59
comments 44

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat továbbra is nagyon rugalmas, ugyanakkora fenyegetést jelent, mint az Iszlám Állam, de egyes térségekben, mint például Jemen vagy Szomália, még nagyobbat is – derül ki ENSZ-szakértők friss jelentéséből.

A két terrorcsoport elleni szankciókat felügyelő szakértői testület tagjai az ENSZ BT-nek tett jelentésükben úgy fogalmaztak: az al-Kaidához köthető szervezetek „legalább olyan komoly fenyegetést” jelentenek, mint az Iszlám Állam Nyugat-Afrikában és Dél-Ázsiában.

Egy kedden köröztetett külön jelentésben az ENSZ-szakértők arról számoltak be, hogy az Irakban és Szíriában elszenvedett jelentős területi veszteségei ellenére az ISIS továbbra is komoly és egyre nagyobb fenyegetést jelent világszerte.

A szerdai jelentésben bizonyos ENSZ-tagállamok felhívták a figyelmet arra, hogy az al-Kaida és az ISIS egyes tagjai hajlandók és képesek is egymást támogatni a terrortámadások előkészítésében, ami egy lehetséges új fenyegetést jelent sok térségben. Az al-Kaida propagandája emellett továbbra is olyan lehetséges vezetők új generációját termeli ki, mint például Hamza bin Laden (Oszama bin Laden egyik fia), nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy fiatalosabb képet adjon magáról a hálózattal rokonszenvezőknek – közölték a szakértők. Hamza bin Laden egy novemberi hangfelvételén arra szólította fel a világ muszlimjait, hogy álljanak bosszút az apja haláláért, akit az amerikai tengerészgyalogság különleges egysége likvidált 2011 májusában a pakisztáni Abbotábádban.

Szíria

A világszervezet szakértői említették Szíriát is, aminek az északnyugati, Idlíb nevű tartományának jelentős részét az a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű fegyveres szervezet uralja, amit a korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport vezet. Habár a fegyveres csoport 2016-ban névleg szakított a nemzetközi terrorhálózattal, az ENSZ-szakértők szerint továbbra is az al-Kaida egyik legerősebb és legnagyobb alszervezetének számít.

Annak ellenére, hogy a Dzsabhat Fatah es-Sám kisebb fegyveres csoportokat próbál magába olvasztani, egyes tagjai úgy vélekednek, hogy a szervezetnek „egy nemzetközibb arculattal” kellene rendelkeznie, és nem csak Szíriára kellene összpontosítania. A szakértők 7 és 11 ezer közé becsülik a HTS harcosainak számát, akik közül pár ezren külföldiek.

Arab-félsziget

A jelentés kitér az Arab-félszigetre is, ahol a szakértők szerint az al-Kaida vezető szerepet játszik különösen a terrorpropagandában és a terrorizmust elősegítő kommunikációs tevékenységek lebonyolításában.

Nyugat-Afrika

A szakértők emellett felhívták a figyelmet arra, hogy Nyugat-Afrikában egyre inkább érzékelhető az al-Kaidához és az ISIS-hez köthető csoportok jelentette fenyegetés, ami Malin keresztül a vele szomszédos országokban is érzékelteti hatását. Habár az iszlamistákat 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték Mali északi részéről, délen egyre aktívabbak az utóbbi időkben.

Szomália

Az afrikai kontinens másik végében az al-Kaidához köthető al-Shabaab szomáliai terrorszervezet „megtartotta az erőfölényét” az ISIS helyi szövetségeseivel szemben, és most nagyobb fenyegetést jelent az Afrikai Unió békefenntartóira az országban – közölték az ENSZ-szakértők. Az al-Shabaab 2017-ben megszilárdította a jelenlétét Szomáliában, és sok műveletet folytatott, hogy erődítményeket hozzon létre Kenyában, Etiópiában és Dzsibutiban.

Afganisztán

Afganisztánt illetően a szakértők meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva közölték, hogy kb. 60 ezer fegyveres van az országban, akik a kabuli kormány ellen felkelést folytató tálibok és több, az al-Kaidához köthető szervezet „kötelékében” harcolnak.

A közép-ázsiai országban több mint 20 fegyveres szervezet tevékenykedik, köztük a tálibok mozgalma, ami több mint 40 ezer harcosával a legnagyobbnak számít az országban. Valerij Szemerikov, a hat egykori szovjet tagköztársaságot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének főtitkárhelyettese csütörtökön Moszkvában kijelentette: az ISIS a Szíriában elszenvedett vereség után Afganisztánba csoportosítja át erőit, ahol már 7000 fegyverese tartózkodik.

Délkelet-Ázsia

A szakértők szerint az elmúlt években a délkelet-ázsiai régióban is markáns növekedést tapasztaltak a terrortámadásokat illetően, Indonéziában például legalább 10, az ISIS inspirálta terrortámadást hajtottak végre 2017 első felében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.