27 éve, együtt versenyezve barátkozott össze az észak- és dél-koreai asztaliteniszező, de azóta nem láthatták egymást

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az idei téli olimpián egy közös észak- és dél-koreai hokicsapat indul el a viadalon, de nem ez az első alkalom, hogy egy sportesemény kedvéért összefogott egymással az amúgy általában háborús feszültségben álló két ország. 

1991-ben az asztalitenisz világbajnokságra küldtek közös csapatot. A dél-koreai bajnok Hyun Jung-hwa ekkor ismerkedett össze az észak-koreai Ri Bunhival, ők ketten vezették az összkoreai csapatot. A két sportoló nagyon összebarátkozott, és a Japánban megrendezett tornáról végül aranyéremmel távoztak. Majd soha többet nem találkoztak egymással.

Most a BBC dolgozta fel egy rövid videóban a történetüket, ebben Hyun arról beszélt, hogy mivel északi társa egy évvel idősebb volt nála, nővéremnek kezdte el hívni, ezt pedig Ri nagyon kedvelte. Valószínűleg ezért is barátkoztak össze olyan gyorsan. Számított az is, hogy közös volt rajtuk a nagy felelősség. A női páros döntőre aztán az egész stadion megtelt, nemcsak dél-, hanem észak-koreai nézők is izgultak a helyszínen, nagyon kemény meccset vívtak Kínával. 

Sikerült végül behúzniuk a győzelmet, ekkor pedig mindenki megőrült, azonnal körbevették őket az újságírók. A győzelmük nyilván a két Korea összefogása miatt hatalmas esemény volt, a két sportoló pedig csak sírni tudott ekkor a helyszínen. Végül egy vasútállomáson váltak el egymástól, Hyun ekkor egy aranygyűrűt adott át Rinek, hogy ez majd juttassa mindig eszébe. 

Az elmúlt 27 évben Hyun folyamatosan próbálta elérni, hogy találkozhasson egykori barátjával, könnyeivel küzdve mesélt most arról, hogy még mindig elöntik az érzelmek, ha egykori társa eszébe jut. 

A BBC videóját ide kattintva lehet megtekinteni, ez pedig egy rövid összefoglaló az 1991-es döntőről:

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.