A Bloomberg úgy tudja, hogy több száz orosz zsoldost ölhettek meg az amerikaiak a múlt héten Szíriában

2018 február 13., kedd 13:48
201

A Bloomberg exkluzív információi szerint több száz orosz halt meg a múlt héten Szíriában az Egyesült Államok hadseregével vívott összecsapásban. A lapnak egy amerikai és három orosz forrás erősítette meg a fegyveres konfliktus hírét. 

Arról, hogy hogyan brutalizálódott a nagyhatalmak körbezárt világháborújává a szíriai polgárháború, épp nemrég közöltünk nagyobb cikket, azóta derült ki a múlt heti összecsapás híre. Egyes források szerint több mint 200 olyan orosz zsoldos halhatott meg, akik Bassár el-Aszad oldalán harcoltak. Két orosz forrás szerint a szír színekben harcoló oroszok az amerikaiak által felügyelt bázist és finomított szerettek volna elfoglalni. Az amerikai forrás szerint az összecsapásnak 100 áldozata és 2-300 sebesültje lehet. 

A támadásra február 7-én került sor, nyolc kilométerre az Eufrátesz-folyó jelentette  dekonflikciós zónától. A jelentések szerint a zászlóalj méretű csapat tüzérségi támogatással, tankokkal és katyusákkal ment neki a bázisnak, és súlyos veszteségeket szenvedtek. A koalíció oldaláról nem érkezett hír áldozatokról, a visszaforduló ellenséges járművekre és személyekre pedig nem lőttek, jelentette be a koalíció nevében az amerikai Thomas F. Veale ezredes. 

A koalíció tisztjei a teljesen váratlan támadás előtt, alatt és utána is kommunikációs kapcsolatban voltak a régióban tartózkodó orosz csapatokkal, akik azt állították, hogy ők nem keveredtek harcokba ezen a környéken. 

A szír kormány a lap cikke szerint barbár agressziónak és háborús bűnnek nevezte a történeteket. 

Az orosz áldozatok száma folyamatosan nő, egy forrás szerint szentpétervári és moszkvai kórházakban ápolják a sebesülteket, és még mindig vannak újabb halálesetek. Az már most biztos, hogy az áldozatok számának alsó becslése is ötször nagyobb, mint ahány embert Oroszország a szír polgárháborúba történt 2015-ös belépés óta veszített. 

Egy Kreml-alapította szervezet szerint számos meghalt vagy sérült orosz korábban megjárta az ukrán konfliktust is. Nem világos egyelőre, hogy ki fizette az oroszok zsoldját: felmerült Oroszország, Szíria és Irán, illetve egyéb lehetőségek is. 

Helyi sajtóban megjelent hírek szerint az amerikai Blackwaterhez hasonló orosz közvetítőszervezet, a Wagner állapodhatott meg Aszad kormányával, hogy biztosítanak embereket a szíriai energetikai létesítmények védelmére. 

A most megtámadott finomító egykor az Iszlám Állam kezén volt, és lehet tudni, hogy fontos elemet jelent Aszad tervében, mert többek között ennek ellenőrzése révén is finanszírozná az ország újraépítését. 

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok az illegális jelenlétét használja ki Szíriában arra, hogy gazdasági előnyökre tegyen szert, ahelyett, hogy a terrorizmus ellen harcolnának. 

Egy orosz elemző, az egykori diplomata Vladimir Frolov pedig azt hangsúlyozta, hogy ez volt az első fegyveres konfliktus a két hatalom között a vietnami háború óta. Szerinte komoly botrányról van szó, és ez lehetne egy akut nemzetközi válság oka, de úgy sejti, hogy Oroszország a felszínen úgy fog tenni, mintha semmi sem történt volna. Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov nem is kívánta kommentálni a híreket, mondván, hogy a Kreml csak a hivatalos orosz seregben szolgáló katonákkal kapcsolatban rendelkezik adatokról. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt