Oroszországban betiltják a YouTube-ot és az Instagramot, ha nem szedik le Navalnij oknyomozó videóját

Tegnap még arról írtunk, hogy az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) tiltólistára tette Navalnij weboldalát a hétvégén egy oknyomozó videó miatt. Mint kiderült, ezt az az oligarcha érte el, akit lebuktatott. 

A Putyin-párti médiával együttműködő eszkortlány Instagram-posztjai segítségével készített, amúgy igen szórakoztató videó arról szól, hogy az orosz miniszterelnök-helyettest egy prostituáltakkal megrakott luxusjachton megvesztegette egy orosz oligarcha. Az ügy világpolitikai jelentősége pedig az, hogy a két férfi most kiderült szoros kapcsolata még egyértelműbbé teszi a Trump-kampány és az oroszok közti összejátszást.

Az oligarcha, Oleg Deripászka először elérte, hogy egy helyi bíróság az ő személyiségi jogai védelmében tiltólistára rakassa az ellenzéki politikus honlapját, de ezen felül a YouTube-ról és az Instagramról is el kellene távolítani a kapcsolódó anyagokat. Navalnij azonban erre nem hajlandó.

Az orosz hatóságok erre fel közölték, hogy se Navalnij, se a két internetes gigavállalat nem szedi le a videókat és képeket, akkor

egész Oroszországban blokkolják a YouTube-ot és az Instagramot.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint erre azért lehet szükség, mert az internet-szolgáltatók nem tudják blokkolni az egyes tartalmakat ezeken az oldalakon.

Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Oleg Deripászka találkozója 2017 augusztusábanFotó: Ekaterina Shtukina/Sputnik

Se az Instagramot tulajdonló Facebook, se a YouTube-ot tulajdonló Google nem nyilatkozott senkinek, de Navalnij egyik munkatársa közzétette a YouTube-tól kapott levelet, amelyben figyelmeztetik, hogy ha nem szedi le a videót, akkor blokkolni fogják.

A videó most még elérhető, de ha nem tűnik el holnapig, akkor lekapcsolhatják a két gigaoldalt a világ egyik legnagyobb országában. Navalnij szerint ez példátlan cenzúrási kísérlet. (Guardian, Bloomberg)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.