Oroszországban betiltják a YouTube-ot és az Instagramot, ha nem szedik le Navalnij oknyomozó videóját

Tegnap még arról írtunk, hogy az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) tiltólistára tette Navalnij weboldalát a hétvégén egy oknyomozó videó miatt. Mint kiderült, ezt az az oligarcha érte el, akit lebuktatott. 

A Putyin-párti médiával együttműködő eszkortlány Instagram-posztjai segítségével készített, amúgy igen szórakoztató videó arról szól, hogy az orosz miniszterelnök-helyettest egy prostituáltakkal megrakott luxusjachton megvesztegette egy orosz oligarcha. Az ügy világpolitikai jelentősége pedig az, hogy a két férfi most kiderült szoros kapcsolata még egyértelműbbé teszi a Trump-kampány és az oroszok közti összejátszást.

Az oligarcha, Oleg Deripászka először elérte, hogy egy helyi bíróság az ő személyiségi jogai védelmében tiltólistára rakassa az ellenzéki politikus honlapját, de ezen felül a YouTube-ról és az Instagramról is el kellene távolítani a kapcsolódó anyagokat. Navalnij azonban erre nem hajlandó.

Az orosz hatóságok erre fel közölték, hogy se Navalnij, se a két internetes gigavállalat nem szedi le a videókat és képeket, akkor

egész Oroszországban blokkolják a YouTube-ot és az Instagramot.

A Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint erre azért lehet szükség, mert az internet-szolgáltatók nem tudják blokkolni az egyes tartalmakat ezeken az oldalakon.

Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Oleg Deripászka találkozója 2017 augusztusábanFotó: Ekaterina Shtukina/Sputnik

Se az Instagramot tulajdonló Facebook, se a YouTube-ot tulajdonló Google nem nyilatkozott senkinek, de Navalnij egyik munkatársa közzétette a YouTube-tól kapott levelet, amelyben figyelmeztetik, hogy ha nem szedi le a videót, akkor blokkolni fogják.

A videó most még elérhető, de ha nem tűnik el holnapig, akkor lekapcsolhatják a két gigaoldalt a világ egyik legnagyobb országában. Navalnij szerint ez példátlan cenzúrási kísérlet. (Guardian, Bloomberg)