Izrael attól tart, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket vet be a határon

külföld
2018 február 14., 22:32
comments 93

Az izraeli külügyminisztérium felszólított több izraeli nagykövetet, hogy fejezzék ki a fogadó országukban országuk aggodalmát afelett, hogy Szíriában az orosz és iráni támogatással harcoló Bassár al-Aszad elnök katonái vegyi fegyvereket vetnek be a lázadók ellen az izraeli határhoz közeli területeket. Az izraeli kormány pedig attól tart, hogy egy ilyen támadásban esetleg izraeli területeket is szennyeződés érhet.

A külügy kérte a nagyköveteket, hogy tolmácsolják: ha ez megtörténik, Izrael komoly válaszolni fog, akár katonai csapással is.

A nagyköveteknek küldött tájékoztató szerint az izraeli külügy szeretné, ha az ország szövetségesei tényleg tisztában lennének azzal, mennyire aggasztónak és veszélyesnek tartja az izraeli kormány a szíriai helyzetet, és Irán beavatkozását a polgárháborúba Aszad elnök oldalán. Ezért szeretnék aláhúzni, hogy a zsidó állam adott esetben tényleg nem riadna vissza egy katonai csapástól sem, ha csak ilyen áron érzi szavatolva a biztonságát Szíria felől. (Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.