Izrael attól tart, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket vet be a határon

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az izraeli külügyminisztérium felszólított több izraeli nagykövetet, hogy fejezzék ki a fogadó országukban országuk aggodalmát afelett, hogy Szíriában az orosz és iráni támogatással harcoló Bassár al-Aszad elnök katonái vegyi fegyvereket vetnek be a lázadók ellen az izraeli határhoz közeli területeket. Az izraeli kormány pedig attól tart, hogy egy ilyen támadásban esetleg izraeli területeket is szennyeződés érhet.

A külügy kérte a nagyköveteket, hogy tolmácsolják: ha ez megtörténik, Izrael komoly válaszolni fog, akár katonai csapással is.

A nagyköveteknek küldött tájékoztató szerint az izraeli külügy szeretné, ha az ország szövetségesei tényleg tisztában lennének azzal, mennyire aggasztónak és veszélyesnek tartja az izraeli kormány a szíriai helyzetet, és Irán beavatkozását a polgárháborúba Aszad elnök oldalán. Ezért szeretnék aláhúzni, hogy a zsidó állam adott esetben tényleg nem riadna vissza egy katonai csapástól sem, ha csak ilyen áron érzi szavatolva a biztonságát Szíria felől. (Axios)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.