Izrael attól tart, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket vet be a határon

2018 február 14., szerda 22:32
93

Az izraeli külügyminisztérium felszólított több izraeli nagykövetet, hogy fejezzék ki a fogadó országukban országuk aggodalmát afelett, hogy Szíriában az orosz és iráni támogatással harcoló Bassár al-Aszad elnök katonái vegyi fegyvereket vetnek be a lázadók ellen az izraeli határhoz közeli területeket. Az izraeli kormány pedig attól tart, hogy egy ilyen támadásban esetleg izraeli területeket is szennyeződés érhet.

A külügy kérte a nagyköveteket, hogy tolmácsolják: ha ez megtörténik, Izrael komoly válaszolni fog, akár katonai csapással is.

A nagyköveteknek küldött tájékoztató szerint az izraeli külügy szeretné, ha az ország szövetségesei tényleg tisztában lennének azzal, mennyire aggasztónak és veszélyesnek tartja az izraeli kormány a szíriai helyzetet, és Irán beavatkozását a polgárháborúba Aszad elnök oldalán. Ezért szeretnék aláhúzni, hogy a zsidó állam adott esetben tényleg nem riadna vissza egy katonai csapástól sem, ha csak ilyen áron érzi szavatolva a biztonságát Szíria felől. (Axios)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt