Kínában annyi korrupt politikust csuktak le, hogy már nincs elég cella a pekingi elitbörtönben

A Peking egyik külvárosában lévő Csincseng börtönben, ahová a korrupcióért elítélt magas rangú hivatalnokokat is zárják, a holdújév általában nagyon várt ünnep. Ilyenkor ugyanis a 60 év fölötti raboknak engedélyezik, hogy a vacsorájukat a cellájukban egyék meg néhány családtagjuk társaságában.

Idén azonban ez az ünneplés elmaradt, mégpedig a South China Morning Post forrásai szerint azért, mert

a börtön tele van.

Az elmúlt 5 évben Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenes törvényei és az állami korrupcióra kiemelt figyelemmel vadászó hatósági razziák miatt ugyanis a kínai államigazgatás különböző szintjein összesen majd 1,3 millió tisztviselőt vontak valamilyen módon felelősségre. Körülük sokan börtönbüntetést kaptak, és a legmagasabb rangú lebukott tisztviselőket a Csincseng börtönbe zárták.

Itt most annyi rab van, hogy a börtön személyzete nem tudta vállalni a szokásos, családtagokkal töltött vacsorák biztosítását.

A börtönt egyébként Kínában is elitbörtönnek nevezik, de ez nem úgy elit, ahogyan nyugaton értjük: nem azért elit, mert luxuskörülmények között tartják a rabokat, hanem mert annyira szigorúan őrzik, hogy luxusrabok fogvatartására ez a legalkalmasabb. Sőt, a fogvatartás körülményeire többször panaszkodtak is már az itteni rabok. (South China Mornging Post)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.