Az iskola volt diákja követte el a floridai tömeggyilkosságot

külföld
2018 február 15., 05:15
comments 212

Legkevesebb 17 halottja van annak a lövöldözésnek, amely szerdán délután történt egy floridai középiskolában - adta hírül a rendőrség.

Cruz letartóztatása közben
photo_camera Cruz letartóztatása közben

A tömeggyilkosságot az iskola egy volt, 19 éves diákja, Nikolas Cruz követte el puskával. A tettest nem sokkal később letartóztattak. A fiatal nem tanúsított ellenállást.

link Forrás

Scott Israel, a helyileg illetékes - Broward megyei - seriff közölte, hogy a volt diákot magaviselete miatt kicsapták a parklandi iskolából, ám hogy pusztán ez volt-e az indítéka, még nem tudni.

A rendőrségi beszámolók szerint Cruz három embert az iskola épületén kívül lőtt le, majd belépett, és folytatta a lövöldözést. 15 ember a helyszínen vesztette életét, ketten pedig kórházba szállítást követően. 17 további embert kórházban ápolnak, hárman életveszélyes állapotban vannak. És azt is lehet tudni, hogy Cruzt is el kellett látni, de a kórházból aztán előzetes letartóztatásba került. 

Az áldozatok személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de azt lehet tudni, hogy az iskola futballedzője az egyikük. 

Hamvazószerdán borult el Nikolas Cruz elméje végleg.
photo_camera Fotó: Joel Auerbach/AP

A beszámolók szerint a 19 éves fiatal egy AR-15 típusú puskával és rengeteg tölténnyel érkezett a helyszínre. Az AP értesülései szerint gázálarc és füstgránátok is voltak nála, és érkezésekor bekapcsolta a tűzriasztót, hogy minél több gyereket terelhessen ki a folyosóra az osztálytermekből. 

Az iskola matematikatanára, Jim Gard elmondta, hogy Cruzot korábban mint a többi gyerekre potenciális fenyegetést jelentő diákot azonosították. Állítólag már tavaly döntés született arról, hogy nem engedhetik be az iskola területére, ha hátizsák van rajta. A férfi maga is tanította a diákot 2016-ban, és úgy emlékszik rá, mint egy csendes srácra, akivel sosem volt semmi problémája. Ugyanakkor kollégái elmondásából tudja, hogy Cruznak problémái voltak a lányokkal. 

Egykori osztálytársai magányos, magának való fiatalként jellemezték, aki nagyon odavolt a fegyverekért. Cruz állítólag mesélt is nekik arról, hogy mennyire szeretett lövöldözést gyakorolni. 

A tömeggyilkosság után rövid ideig még elérhető volt Cruz Instagram-fiókja, itt több fotón is lehetett látni, amint fegyverekkel pózol. (BBC, MTI, Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.