Az FBI-t már januárban figyelmeztették a floridai mészárosra, de nem tettek semmit

külföld
2018 február 16., 19:50
comments 60

Egy floridai iskolában szerdán agyonlőtt 17 tanulót az iskola 19 éves diákja, Nikolas Cruz. Az FBI pénteken közölte, hogy Cruz valójában már korábban is a látókörükben volt, és csak az FBI hibájából nem kapcsolták le korábban.

A múlt hónapban Cruz egy közeli ismerőse felvette a kapcsolatot a szövetségi ügynökséggel, és figyelmeztette őket, hogy a fiú akár iskolai lövöldözésbe is kezdhet. Közölte, hogy Cruznak van fegyvere, vágyik arra, hogy embereket öljön és felkavaró posztjai vannak.

Az FBI szerint egy ilyen információt azonnal veszélyként kellett volna értelmezniük, és a központnak továbbítania kellett volna azt a helyi irodához. “Nem követtük ezeket a protokollokat” - közölte az FBI illetékese. Azt, hogy miért nem, még mindig vizsgálják.

Ez amúgy nem az első riasztásuk volt Cruzzal kapcsolatban. 2017-ben egy mississippi-i férfi értesítette őket, hogy egy “nikolas cruz” nevű kommentelő azt írta a Youtube-on, hogy “profi lövöldöző leszek”. A hatóság akkor utánanézett a bejelentésnek, de az ügyet végül azzal zárták, hogy nem tudják megállapítani, milyen személy van a nicknév mögött.

Az FBI amúgy napi 1300 bejelentést kap a honlapján keresztül. Ezek közül százzal éri meg foglalkozni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.