Az FBI-t már januárban figyelmeztették a floridai mészárosra, de nem tettek semmit

Több 444 videó?
Szeretném

Egy floridai iskolában szerdán agyonlőtt 17 tanulót az iskola 19 éves diákja, Nikolas Cruz. Az FBI pénteken közölte, hogy Cruz valójában már korábban is a látókörükben volt, és csak az FBI hibájából nem kapcsolták le korábban.

A múlt hónapban Cruz egy közeli ismerőse felvette a kapcsolatot a szövetségi ügynökséggel, és figyelmeztette őket, hogy a fiú akár iskolai lövöldözésbe is kezdhet. Közölte, hogy Cruznak van fegyvere, vágyik arra, hogy embereket öljön és felkavaró posztjai vannak.

Az FBI szerint egy ilyen információt azonnal veszélyként kellett volna értelmezniük, és a központnak továbbítania kellett volna azt a helyi irodához. “Nem követtük ezeket a protokollokat” - közölte az FBI illetékese. Azt, hogy miért nem, még mindig vizsgálják.

Ez amúgy nem az első riasztásuk volt Cruzzal kapcsolatban. 2017-ben egy mississippi-i férfi értesítette őket, hogy egy “nikolas cruz” nevű kommentelő azt írta a Youtube-on, hogy “profi lövöldöző leszek”. A hatóság akkor utánanézett a bejelentésnek, de az ügyet végül azzal zárták, hogy nem tudják megállapítani, milyen személy van a nicknév mögött.

Az FBI amúgy napi 1300 bejelentést kap a honlapján keresztül. Ezek közül százzal éri meg foglalkozni. (BBC)